Social

#sfantul andrei #onomastica #romani #aniversare #biserica

Peste 600.000 de romani il serbeaza azi pe Sfantul Andrei

Potrivit Ministerului Administratiei si Internelor, astazi, 30 noiembrie, peste 600.000 de romani isi aniverseaza onomastica de sarbatoarea Sfantului Andrei.

Dintre cein 620.625 de romani sarbatoriti de Sfantul Andrei , 312.685 sunt femei, iar 307.940 sunt barbati.

Potrivit statisticelor de la nivel national, majoritatea romancelor ce-l au ca patron spiritual pe Sfantul Andrei au numele de Andreea (263.585), Andra (22.359) si Andrea (19.617). In acelasi timp, 6779 de femei poarta numele de Andreia si 345 de Andruta, Andrusa si Andrusca.

In ceea ce priveste partea barbateasca, 288.658 de romani poarta numele de Andrei si 11.945 de Andras. In acelasi timp, 3.283 de romani se numesc Endre si 3.196 Andreeas, Andrias si Andreas. De Sfantul Andrei mai sunt sarbatoriti 823 de barbati botezati Andreiu si alti 14 cu numele de Andrusa si Andruta in timp ce doar 21 de barbati cu prenumele de Andries sunt sarbatoriti cu aceasta ocazie in Romania.

Sfantul Andrei este considerat ocrotitorul romanilor. Acesta a propovaduit crestinismul pe teritoriul tarii noastre. De altfel, potrivit Agerpres, Sfantul Andrei a fost cel care a botezat primii locuitori de pe tarmul apusean al Marii Negre.

Sfantul Andrei, ocrotitorul Romaniei

Potrivit scrierilor, Iisus a dat porunca de a face cunoscuta Evanghelia in lume. Lui Andrei, chemat cel dintai la apostolie, i-a revenit zona Marii Negre. Acesta a propovaduit astfel crestinismul in Macedonia, Dobrogea, Tracia si Tarigrad (Constantinopol).

Asa cum facea Apostolul Pavel in calatoriile sale misionare, si Sfantul Andrei a botezat localnicii de pe teritoriile revenite lui pentru crestinizare, multi dintre acestia, greci si geto-dacii. De asemenea, tot Andrei a hirotonit primii episcopi si preoti de aici. In felul acesta se explica faptul ca episcopia cea  mai veche din Romania este cea de la Tomis (Constanta de astazi).

In momentul in care Decebal a luat tronul Daciei, raporturile cu Roma s-au racit foarte mult. Sfantul Andrei a continuat insa sa converteasca localnicii la crestinism. Asa s-a intamplat ca Apostolul a indreptat-o pe calea lui Dumnezeu si pe Maximilia, sora lui Egheat. Personaj influent la acea vreme, Egheat era considerat marele persecutor al crestinilor, astfel ca a luat crestinarea surorii sale drept un afront vadit la adresa celor care se inchinau in fata idolilor.

Suparat si dornic sa se razbune pe cel ce se facea vinovat de propovaduirea crestinismului, Egheat l-a pironit pe Sfantul Apostol Andrei pe crucea pe care o purta cu sine, in forma de X.  Se zice ca in timpul supliciului s-a pornit o furtuna puternica care i-a izgonit pe cei prezenti la oribila scena. Insa, la rugaciunea Sfantului Andrei, furtuna s-a potolit si a iesit soarele. In ziua de 30, anul 87,  martirul Andrei si-a dat duhul la varsta de aproximativ 90 ani.

De pe urma sfantului apostol au ramas multe semne ale trecerii acestuia pe teritoriul tarii noastre: locuinta sa din pesterea situata pe Valea Casimcei, renumita Fantana a Sfantului Apostol Andrei de la Manastirea Dervent, precum si icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului adusa de Sfantul Andrei si descoperita in Biserica Manastirii Namaiesti din judetul Arges .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea