Social

Peste 500 de bebelusi, condamnati la moarte

Anual, in Romania, se nasc 1.000 de copii cu malformatii cardiace. Doar 300 sunt operati, din lipsa de specialisti.

Aproximativ 1.000 de bebelusi se nasc in Ro­ma­nia, in fiecare an, cu malformatii cardiace. 900 dintre acestia au nevoie de interventia chirurgicala care sa le ofere o sansa sa traiasca in primul an de viata. Din pacate, in Romania nu exista un centru de chirurgie cardiaca pediatrica si sute de copii sunt condamnati la moarte. Vecinii unguri au o astfel de clinica din 1980, potrivit specialistilor romani.

Intr-un an, la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures, in medie, doar 270 de copii pot fi operati. La Institut nu exista decat un singur pentru aceste interventii si o singura echipa specializata, iar programarile se fac cu 2-3 luni inainte. Copii de sanatate nu are un tarif special , decontand banii ca pentru o intervente la un adult.

Desi cele mai multe operatii pe cord deschis se fac in Targu Mures, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, deputat PNL de Mures, nu a anuntat vreun proiect pentru chirurgia cardiaca pediatrica. In schimb, o companie privata a lansat o campanie de strangere de fonduri pentru acesti copii. Campania urmareste amenajarea unui nou bloc operator la Institutul de la Targu Mures si specializarea in strainatate a personalului medical.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea