Social

Peste 50% din studenti spun ca diplomele nu au valoare pe piata muncii

Peste doua treimi din cadrele didactice (68,5%) si aproape jumatate din studenti cred ca diplomele actuale de studii nu ofera angajatorilor o imagine clara asupra cunostintelor detinatorului, arata o cercetare a Institutului de stiinte ale Educatiei, obtinuta in exclusivitate de Adevarul.

Aproape 30% din studenti spun ca documentele de studii emise de facultate nu faciliteaza accesul absolventilor la studii intr-un alt sistem de invatamant , iar 56,8% cred ca acestea nu faciliteaza nici accesul pe piata europeana a muncii. Peste jumatate din cadrele didactice (55,2%) considera ca foaia matricola reflecta mai degraba cunostintele absolventului, si nu competentele, iar 84,5% din ei spun ca ar trebui revizuita .

Pentru 55,6% din studenti, notele obtinute nu au semnificatie pentru angajatori. Peste 60% din profesori cred ca absolvirea primului ciclu universitar, certificata prin diploma de licenta, ar trebui sa fie suficienta pentru angajarea absolventilor pe piata muncii , in timp ce 26,1% spun ca nu e suficienta.

Circa jumatate din studenti considera ca diploma de master va deveni absolut necesara pentru angajare, fata de doar 26% din cadrele didactice. Studentii cred ca studiul intr-o alta tara este restrictionat de factori de natura financiara (65,7%): lipsa fondurilor, a sprijinului financiar, neimplicarea statului si a autoritatilor, a Ministerului Educatiei, in special taxele de studiu prea mari, diferentele dintre sistemele de invatamant.

Un fenomen resimtit de studenti in accesarea burselor este "nepotismul", manifestat prin sustinerea unor examene "de forma" si prin blocarea accesului general la informatii. In opinia studentilor, integrarea pe piata muncii este afectata in mod negativ de nerecunoasterea diplomelor si de lipsa evaluarilor internationale, neconcordanta dintre pregatirea oferita de universitate si cerintele pietei, complexul de inferioritate si lipsa de incredere, amplificate de imaginea nefavorabila a Romaniei in Europa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea