Social

Pescarii Deltei pun tunurile pe ANPA

» "Baronii" improprietariti de Adrian Nastase stabilesc inca pretul de colectare a pestelui.

» Presedintele Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura a promis ca scaparile legislative vor fi corectate.

Pescarii din Delta au pus tunurile pe Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura (ANPA). Intr-o sedinta care a avut loc la sediul ARBDD, pescarii din Chilia Veche, Gorgova, Mahmudia, Sulina si Crisan au declarat ca patronii cherhanalelor, sub protectia ANPA, ii obliga sa nu inregistrezedecat jumatate din pestele pe care-l prind.

Liderii pescarilor sustin ca "patronii punctelor de colectare, care sunt baronii improprietariti in 2002 de Guvernul Nastase cu baltile Deltei, desi au pierdut contractele de concesionare , continua sa faca legea privind stabilirea pretului de colectare a pestelui de la pescari.

Fiindca ANPA ne obliga sa predam pestele doar la anumite cherhanale, proprietarii acestora dicteaza pretul si ne forteaza sa lucram la negru pentru a face ei afaceri nelegale", a spus Ionel Dima Filipschi, liderul pescarilor din Mahmudia.

Grigore Baboianu, director executiv ARBDD, a declarat ca solutia de iesire din aceasta situatie, care genereaza braconaj si monopol in comertul cu peste in Delta, este "punerea in functiune a unor  centre reale de prima vanzare a pestelui, care sa asigure intalnirea mai multor comercianti de peste cu pescarii pentru a se asigura functionarea cererii si ofertei.

Acum cherhanalele sunt monopoliste, iar patronii lor dicteaza pretul, pescarii care refuza sa vanda la pretul dictat de patroni raman cu pestele in barca si, in zilele calduroase, il arunca", a spus Baboianu. Gheorghe Vacaru, reprezentantul ANPA, le-a spus pescarilor ca va fi completata legislatia piscicola, iar "scaparile din ordonanta 23/2008 vor fi corectate prin erate publicate in Monitorul Oficial".

Pescarii l-au apostrofat pe Vacaru ca ANPA a interzis setca, scula traditionala folosita de 90 la suta din pescarii Deltei, fara sa-i consulte si fara atribuirea compensatiilor pentru instituirea acestei masuri.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea