Social

Permisul de conducere va fi retinut automat la 15 puncte amenda

Noul Cod Rutier , asteptat de aproape trei ani, va intra in vigoare la sfarsitul lunii septembrie. Iata care sunt cele mai importante prevederi referitoare la retinerea si restituirea permiselor. In afara de cazurile in care permisul poate fi retinut pe loc, suspendarea dreptului de a conduce pe o perioada de 30 de zile se va dispune si atunci cand persoana in cauza a acumulat 15 puncte de penalizare . Daca in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari, un conducator auto aduna alte 15 puncte, permisul va fi suspendat pentru 60 de zile. In ambele situatii, comunicarea suspendarii este facuta prin instiintare scrisa, iar contravenientul este obligat sa predea permisul de conducere in termen de 5 zile din momentul in care ia la cunostinta. Neprezentarea contravenientului in acest termen atrage majorarea suspendarii cu 30 de zile.
Punctele de penalizare se anuleaza la sase luni de la data constatarii contraventiei.
La cererea motivata a posesorului permisului de conducere, perioadele de suspendare pot fi reduse de catre Politia Rutiera, dar nu mai putin de 30 de zile.
In cazul in care permisul de conducere a fost retinut, acest act nu va putea fi restituit decat dupa ce posesorul va face dovada absolvirii unui curs de legislatie rutiera in cadrul unei institutii autorizate. Pana acum, acest curs de legislatie era necesar doar in cazul in care se solicita reducerea perioadei de suspendare a permisului.

Faza scurta, aprinsa si ziua
* Atunci cand circula pe autostrazi, drumuri expres si cele nationale europene, soferii sunt obligati sa foloseasca faza scurta si pe timpul zilei.
* Conducerea unui autovehicul in mod nejustificat cu o viteza de cel putin 10 km/h sub limita minima obligatorie stabilita pe o anumita portiune de drum va fi sanctionata cu 2 - 3 puncte amenda.
* Folosirea instalatiilor de sonorizare din interiorul masinii la un nivel de zgomot care afecteaza deplasarea in siguranta a soferului va fi sanctionata cu amenda intre 4 si 5 puncte.l Nerespectarea obligatiei de a permite parasirea intersectiei conducatorului vehiculului care a ramas blocat in interiorul acesteia va fi amendata cu 6-8 puncte.
* Montarea pe masina a unei alarme care suna mai mult de un minut, iar intensitatea semnalului depaseste pragul fonic prevazut de lege intra in clasa a IV-a de amenzi, intre 9 si 20 de puncte.
Un punct de amenda inseamna 10 la suta din salariul minim brut pe economie, adica aproximativ 300.000 de lei vechi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea