Social

# euptie vulcan #nor toxic #Insulele Canare #romania

Pericol mare! Un nor toxic va ajunge in Romania. Avertismentul specialistilor

Un nor toxic va ajunge si in Romania, dupa ce vulcanul din Insulele Canare a erupt. Mai multe zone din tara noastra sunt in pericol, iar specialistii trag un semnal de alarma.

Este vorba despre un fenomen violent, care va genera un nor de compusi chimici, foarte periculosi pentru sanatate. 

Fizicianul Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizica din Iasi, a vorbit, duminica, la Antena 3, despre ce contine acest nor toxic.

"Este un fenomen violent, cumva previzibil, pentru ca au fost o serie de cutremure inainte si populatia a fost avertizata. Norul de compusi chimici, fie cenusa vulcanica, fie dioxid de sulf, poate si clor, brom, deci compusi ce pot afectat compozitia chimica a atmosferei la altitudine, ce pot influenta si cantitatea de ozon, pana la urma. Acest nor a intrat in tara sau intra prin partea de vest si pana maine acopera aproape toata tara.Astfel de evenimente ar trebui tot mai mult implemetate in modelele de clima pentru ca o parte din compusi se pot degrada in timp mai repede, dar o parte raman in atmosfera si pot conduce la modificari importante in proprietatile fizico-chimice ale unor paturi atmosferice.

De aceea e important de monitorizat. Din pacate, nu toti compusii dintr-un astfel de nor pot fi monitorizati atat de simplu", a explicat prof. Silviu Gurlui.

FOTO: realitatea.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea