Social

#alerta #romania #cutremur

Pericol de cutremur pana la sfarsitul anului

Activitatea seismica din Romania s-a intensificat in ultimele luni. Reactivarea unui focar in Ramnicu Valcea si frecventa mare a cutremurelor de intensitate mica i-au condus pe unii specialisti la concluzia ca sunt sanse de 60% ca un cutremur de intensitate mare sa se produca pana la sfarsitul anului.

Cresterea numarului cutremurelor cu magnitudine intre 2 si 4 grade Richter pe fondul tensiunii crescute din placile tectonice a dus la vibratia apelor din bazinele hidrocentralelor. "Activitatea seismica se va intensifica si mai departe. In aceste conditii era de asteptat ca apa din bazinele hidrocentralelor sa intre in rezonanta", a spus Toader Victorin, seful laboratorului de avertizare seismica din cadrul Institutului Roman de Seismologie Aplicata.

Reactivarea focarului de suprafata din Ramnicu Valcea a ingrijorat specialistii. Acesta este un focar seismic de suprafata si prezinta un grad de risc mai mare decat cel din Vrancea.

Generalul Emil Strainu, fost consilier parlamentar pe probleme de amenintari neconventionale si asimetrice, a avertizatasupra consecintelor multiple ale tensiunilor tectonice. Acestea afecteaza atmosfera, producand anumite schimbari in ionosfera, care duc la furtuni violente.

"In acest moment sunt indeplinite conditiile tectonice pentru producerea unui seism puternic. Anumiti specialisti au dat ca 60% probabil ca anul acesta sa avem un cutremur de peste 7 grade Richter in luna octombrie sau noiembrie", a explicat Strainu, citat de Libertatea.

In Romania, de la 1 mai s-au produs 85 de miscari seismice cu grad scazut, fata de numai 32 in lunile martie si aprilie ale acestui an.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea