Social

Penuria de civilitate

Cand vine vorba despre comportamentul antisocial n-ar trebui gasita nici o scuza, dispensa sau clementa.
 
Recent, ganditorul american Harvey Mansfield, profesor de stiinte politice la Harvard University, pleca in cautarea misterului masculinitatii (manliness) din pragul unei constatari banale: spre deosebire de femeile care practica sportul de performanta, barbatii atleti nu isi pot reprima nevoia curenta de-a scuipa la capatul unui efort atletic important. Mai ales fotbalistii frustrati elimina nestingherit flegma, in vazul tuturor, sub milioane de priviri. Sufera oare urmasii lui Adam de un exces de salivare, tenacitate si violenta abraziva in raport cu fiicele Evei?

Din perspectiva bucuresteanului, raspunsul este categoric negativ. Cetatenii nostri scuipa nestingheriti de sex, varsta sau anotimp. Fara sa fie abonati la fitness, precum cainii maidanezi din jurul Stadionului „Lia Manoliu“, concitadinii nostri lasa pe strazi urme de aciditate si proasta crestere asa incat viitorul primar poate lua in calcul veniturile suplimentare aduse de noi, indispensabile contraventii.

Cand vine vorba despre comportamentul antisocial n-ar trebui gasita nici o scuza, dispensa sau clementa.

Un primar demn de turul doi ar trebui sa vorbeasca nu doar despre reforma administrativa, parcari subterane si transport public imbunatatit, descongestionarea traficului, inmultirea parcurilor sau reamenajarea bazelor de agrement. Bucurestenii au nevoie de un alt cod comportamental pentru ca orasul lor sa devina o capitala. O asemenea apostrofa, pesemne, nu aduce multe voturi.

Si, totusi, edilii cu vocatie europeana trebuie sa le reaminteasca concitadinilor lor ca nu doar scuipatul semintelor sau al gumei de mestecat, ci si poluarea fonica merita pedepse usturatoare. Bucurestiul e invadat de manelisti veseli care asurzesc urechile pietarilor, ale calatorilor din autobuze sau ale simplilor pietoni care mai spera sa poata traversa neaccidentati pe semaforul verde.

Cum sa stopezi nomazii pusi sa-si faca bairamul de nunta intr-o seara de vara tihnita printre blocuri, sub balcoane cu bebelusi nedormiti si pensionari abuzati verbal? Cinci sute de lei amenda reprezinta o invitatie la sfidare mai degraba decat o cenzura a barbariei. Este, desigur, iliberal sa interzici prostia, dar poti intari autoritatea publica pentru a proteja decenta si civilitatea in comunitate.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea