Social

#pensii #boala #spaga

Pensii pe caz de boala, luate cu spaga, anulate

Majoritatea pensionarilor pe caz de boala din Dambovita si-au obtinut certificatele medicale cu spagi date medicilor si asistentelor. Aceasta este concluzia unei anchete desfasurate de Politia si Comisia de audit a Casei Nationale de Pensii, care intentioneaza sa extinda controalele si in restul tarii.

Datele existente la Casa Nationala de Pensii arata faptul ca in Romania, una din cinci pensii a fost acordata pe caz de boala. Insa nu toate aceste pensii sunt justificate. De exemplu, una dintre situatiile intalnite de controalele autoritatilor a fost cea prin care, intr-o singura localitate, in doar cativa ani au fost pensionate din cauza bolii peste trei mii de persoane. Astfel, Comisia de evaluare de la Moreni , judetul Dambovita, a aprobat cate o pensie de invaliditate in fiecare zi lucratoare a saptamanii, pe baza unor hartii in care au fost gasite nereguli.

Potrivit Realitatea TV, pe hartie, in Baleni, Crevedia , Bucsani, Cornesti sau in Niculesti aproape toti satenii sunt pensionati pe caz de boala, insa majoritatea lor si-au obtinut pensia dand spaga. Unul dintre satenii intervievati de reporterii postului de televiziune a spus ca a ramas fara loc de munca, insa timp de cinci ani a primit pensie de invaliditate de 500 de lei, pe baza unei spagi de 250 de euro.

Potrivit Gandul, ancheta ar putea ajunge acum in atentia DNA. Potrivit datelor Casei de Pensii, din decembrie 2006, cand au inceput verificarile, din cele 3.000 de dosare anulate, 1.400 de oameni au ramas fara pensie si au fost nevoiti sa dea inapoi si banii primiti. O parte dintre acestia au contestat decizia in tribunal si si-au primit pensia inapoi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea