Social

#pensie #pensii comunitare #capsunari #ue #casa nationala de pensii

Pensii comunitare pentru "capsunarii" romani

Romanii care muncesc legal in strainatate mai mult de 5 ani isi asigura pensii de pana la 1000 de euro pe luna datorita contributiei la sistemele de asigurari sociale din statele unde au lucrat.

Tarile UE ofera romanilor care au platit asigurari sociale pe teritoriul lor cel putin 5 ani pensii mai mari decat cele din Romania pentru munca de o viata.

Un iesean care a lucrat in tara peste 36 de ani, dintre care 20 de ani la grupa a doua de munca primeste 499 de lei pensie, sar dupa 5 ani, 3 luni si 10 zile de lucru in Italia pensia sa este de 573 de lei, a explicat Adriana Grecu, directorul Casei Judetene de Pensii Iasi, pentru Romania Libera.

Daca perioada muncita in strainatate depaseste peste 10-15 ani, pensia comunitara poate ajunge si la 1.000 de euro.

Numarul celor care solicita pensie comunitara dupa ce au muncit in Germania, Italia sau Spania a ajuns deja la 4.000 sustin oficialii Casei de Pensii.

"La calculul pensiei, noi aplicam doua principii: principiul totalizarii perioadei de asigurare in statele membre in care persoana a lucrat si principiul proportionalitatii, adica o creditare cu un numar de puncte a perioadelor lucrate in Romania, respectiv in strainatate", spune Maria Luiza Socol Florescu, directorul pentru relatii internationale al Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale ( CNPAS ).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea