Social

Pe Voronin l-a luat gura pe dinainte

Moscova se face ca nu stie nimic de planurile liderului de la Chisinau privind reglementarea conflictului transnistrean „Propunerile presedintelui Voronin, potrivit carora Rusia este dispusa sa garanteze restabilirea integritatii teritoriale a Republicii Moldova in schimbul refuzului Chisinaului de a adera la NATO, sunt neverosimile." Cel putin asa sustin surse din cadrul Ministerului rus de Externe, pentru postul de radio „Ecoul Moscovei". Declaratiile presedintelui moldovean au fost aspru criticate si de un influent deputat rus, care a subliniat ca ele nu reprezinta punctul de vedere al Moscovei, ci tin mai degraba de o strategie a liderului de la Chisinau. „Moldova nu ar trebui sa faca uz de mici escrocherii pentru a obtine ceea ce doreste la negocierile pentru reglementarea conflictului transnistrean", a declarat agentiei Regnum Konstantin Zatulin, deputat in Duma de Stat si director al Institutului Tarilor CSI . „Aceasta reactie ramane pe constiinta presedintelui Voronin. Nu am auzit pana acum nicio declaratie a unor oficiali rusi referitoare la acest subiect. Vom avea posibilitatea sa punem aceste intrebari in cadrul audierilor parlamentare de astazi. Dar nimic care sa semene cu ce spunea Voronin nu a fost confirmat de catre reprezentantii sau participantii la negocierile pentru reglementarea conflictului transnistrean", a mai spus Zatulin. In Duma sunt programate astazi audieri in problema conflictelor inghetate din spatiul ex-sovietic si a examinarii cererii republicilor separatiste de recunoastere a independentei lor. Intr-un comentariu pe marginea initiativelor liderului moldovean, ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin , a afirmat ca "interactiunea dintre Rusia si Republica Moldova corespunde intereselor" tarii sale.

Tiraspolul: Rusia vrea toata Moldova

In ceea ce priveste presupunerile ca atitudinea indecisa a Moscovei fata de Transnistria ar avea legatura cu temerile statului rus privind o apropiere a Republicii Moldova de Romania, oficialul transnistrean Grigori Marakuta a declarat pentru cotidianul „Nezavisimaia Gazeta" ca aceastea sunt unele intemeiate, insa nu esentiale. „Rusia are nevoie, in primul rand, de o prezenta geopolitica mai mare in aceasta regiune a Europei. Ea doreste sa stopeze apropierea NATO de granitele sale si sa preintampine inchiderea cercului de state inamice de la Marea Baltica la Marea Neagra, sa strapunga «centura sanitara» cu care unii doresc sa o incercuiasca." Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea