Social

Pe jos, spre Italia

Disparitia unui copil de "capsunari" a pus pe jar autoritatile din Iasi. O fetita in varsta de 14 ani, din comuna Valea Lupului, a fugit de acasa, pe urmele parintilor plecati la munca in Italia .

Ca in povestea lui Cuore, eroul cartii lui Edmont de Amicis, Florentina Ilienescu a vrut sa isi intalneasca parintii care o abandonasera in mainile matusii, pentru a face bani in strainatate.


PARASITA DE TATA

Fetita a fost data disparuta luni, fugind de la scoala, chiar de ziua ei de nastere. Florentina le-a spus colegilor in dese randuri ca nu mai suporta dorul de parinti. Tatal ei, plecat de mai bine de 7 ani in Italia, s-a recasatorit , iar acum doi ani a luat drumul strainatatii si mama, lasand-o in grija surorii sale. "Ne-a spus ca a strans ceva bani si ca o sa plece, pe jos, spre Italia, ca vrea sa vada si lumea pana acolo. Este o fata linistita, dar in ultima vreme era tare abatuta", a declarat o eleva.



BILETUL DE ADIO

"Fetita a suferit, se pare, mai multe socuri emotionale. Primul, la 7 ani, cand parintii sai s-au despartit, iar tatal a plecat in Italia. Cel de-al doilea, acum 2 ani, atunci cand si mama sa a parasit-o, plecand sa munceasca ca guvernanta la o familie de italieni", a declarat dr. Virginia Marinescu, medic psihiatru la Spitalul Socola. "Ne-a lasat un bilet in care a scris ca nu mai poate de dorul mamei sale si ca vrea sa ajunga la ea. Sa traiasca toata viata alaturi de ea, indiferent in ce conditii", a declarat matusa fetei.



CAUTATA IN TOATA TARA

Florentina Ilienescu a fost data in urmarire generala , fiind cautata de politistii din toata tara. Florentina era imbracata cu o geaca din fas de culoare roz, o pereche de blugi uzati, un pulover alb cu maneci bleumarin si era incaltata cu adidasi albi. Ca semn particular, fetita prezinta o cicatrice deasupra sprancenei stangi. "Sper, Doamne ajuta, sa nu pateasca nimic si s-o vad intreaga acasa. Am sunat la mama ei, in Italia. Si ea este ingrijorata si i-a cerut, prin intermediul nostru, sa se intoarca acasa. A promis ca va veni de Pasti in tara", a mai spus matusa.



CONDAMNATI LA DURERE

Conform Directiei de Asistenta Sociala Iasi, peste 1.000 de copii din Iasi trec prin drama despartirii de parintii plecati sa faca bani in Occident. In toata tara, numarul lor ajunge la ordinul zecilor de mii. "Asemeni multor copii, Florentina a ajuns sa sufere de un sindrom de abandon, de o mai mare sau mai mica intensitate. Am identificat in total 1.050 de copii ai caror parinti sunt plecati la munca in Occident si sunt crescuti de rude sau de prieteni. Acesti copii cresc fara nici un fel de educatie parinteasca, dezvolta frustrari pe care multi dintre ei si le sting in alcool, droguri, in fapte infractionale si gesturi necugetate. Sunt niste copii chinuiti, crescuti practic prin corespondenta si pe care cu greu ii putem ajuta", a declarat Eliza Chirica, purtator de cuvant la DAS.

RAZVAN SI-A LUAT VIATA

Reamintim ca, recent, doi copii din Iasi si-au luat viata de dorul parintilor. In cel mai recent, Razvan Suculiuc, in varsta de 10 ani, din Ciortesti-Iasi, si-a pus streangul de gat de dorul mamei, care, aflata la munca tot in Italia, l-a anuntat ca nu va veni acasa de Pasti. Inainte a se spanzura, a lasat un bilet in care a scris ca nu mai poate trai in singuratate. Zilele trecute, un alt copil, de 12 ani, Petru Ursache, din comuna Romanesti, a fugit de acasa din cauza scandalurilor dintre parinti. Copilul are circa 1,50 m inaltime, o constitutie astenica, par negru, ten masliniu si ochi negri.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea