Social

#cheltuieli #romani #buget

Pe ce cheltuie romanii cel mai mult bugetul familiei

De multe ori ne place sa spunem ca suntem la acelasi nivel cu multe tari din Europa, ca ne luam la tranta cu multi, dar exista un capitol la care am ramas restanti. Sau, cel putin, nu ne comparam cu ei. E vorba despre bugetul familiei, unul care in Romania in mare masura se consuma pe mancare.La fel ca Estonia si Lituania. Asta arata raportul Eurostat, care a efectuat un studiu de caz, citat de Mediafax.

 

Spre deosebire de majoritatea statelor europene, unde cheltuielile pentru utilităţi au cea mai mare pondere în bugetul familiei, în România, Estonia şi Lituania cea mai mare parte a bugetului familial este alocat hranei.

Buget dublu in Romania fata de media europeana pentru mancare si bautura!

Cheltuielile pentru mancare si bauturi nealcoolice reprezintă 27,8% din bugetul unei familii, in timp ce media europeană este 12,2%.

Cheltuielile cu facturile pentru utilitati reprezintă 22,5% din bugetul familiei in România, fata de 24,2% media europeana.

Cheltuielile pentru transport sunt 11,2% in România si 13% media UE.

In Europa, o pondere insemnata o au cheltuielile cu alte bunuri si servicii, de 11,4%, in timp ce in Romania acestea reprezintă 3,7%.

Ponderea cheltuileilor cu tutunul si alcoolul este mai ridicata in Romania (5,7%), in timp ce in Europa este de 3,8%. La fel, in cazul comunicatiilor, unde ponderea este 4,1% in Romania si 2,5% in Europa, precum si cheltuielile cu educatia, de 2,1% in România si 1,1% in Europa.

Pentru cultura, romanii alocă 5,8% din buget, asta in timp ce europenii o fac, în medie, pentru 8,5% din buget, iar pentru sanatate ponderea este in Romania de 6% si de 4% in Europa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea