Social

PDL vrea sa reorganizeze Romania in voievodate

Premierul Emil Boc a fost convocat de urgenta de presedintele Traian Basescu, duminica seara, in cadrul intalniri cu cativa membri din conducerea PDL.

Potrivit gandul.info, Boc a primit sarcina ca in maximumum o luna sa aiba finalizat proiectul legislativ care va schimba radical structura administrativa a Romaniei.

Miza o reprezinta cele 10 miliarde de euro de care Romania ar urma sa beneficieze prin programul de Dezvoltare al Comisiei Europene, in perioada 2013-2014. Aceste sume reprezinta plata viitoarelor lucrari de infrastructura, a retelelor de canalizare si drumurilor judetene.

Trasarea unor regiuni cu statut juridic , o conditie de baza impusa de Comisia Europeana, a fost amanata de mai multe ori. Disparitia judetelor atrage dupa ea dizolvarea consiliilor judetene, iar prefecturile vor fi inglobate in noile structuri , fapt care inseamna desfiintarea a sute de posturi din administratie precum si diminuarea influentei actualilor presedinti de consilii judetene .

In interiorul PDL sunt discutate doua variante de reoganizare administrativa a Romaniei. Prima dintre ele se refera la adoptarea modelului polonez de voievodate, structuri gigant de 3-4 milioane de locuitori, a caror autoritate va fi exercitata direct asupra municipiilor, oraselor si comunelor.

Celalalta varianta mizeaza pe pastrarea judetelor actuale in cadrul noilor regiuni conduse de prefecturi, deciziile urmand sa fie luate la un nivel mai inalt. Emil Boc i-a anuntat, luni, pe deputatii PDL ca in maximum cel mai mult o saptamana va avea pe birou o varianta a acestui proiect.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea