Social

PD vrea sa umfle potul European

Miza disputelor dintre PD si PNL pe tema restructurarii este legata de controlul fondurilor comunitare, miliarde de euro care vor intra in Romania dupa 2007.

Pentru fiecare partid, miza restructurarii pare sa fie reorganizarea ministerelor in asa fel incit sa nu piarda controlul asupra fondurilor comunitare. PD este cel mai decis.

Potrivit unor surse, democratii vor sa obtina controlul asupra unui viitor Minister al Dezvoltarii si asupra Ministerului Infrastructurii, doua viitoare structuri gindite sa gestioneze fonduri europene.

Uite MAE, nu e MIE

Intr-o prima varianta de restructurare , s-a decis inghitirea de catre MAE a MIE si formarea Ministerului Afacerilor Europene. Luna trecuta, aceasta varianta a cazut, din cauza ca MAE trebuie sa ramina minister de sine statator si s-a convenit inlocuirea MIE cu Ministerul Dezvoltarii , minister care ar urma sa dirijeze toate fondurile europene .

Liderii PD si-au manifestat deschis intentia de a prelua acest minister. Liberalii nu au revendicat acest minister, dar, pe ultima suta de metri, au dat de inteles ca nu mai sint de acord, urmind sa propuna o alta structura. Aceasta nu ar mai detine monopolul trierii fondurilor europene.

Restructurarea, aminata o saptamina

Luni seara toate cele patru partide si-au dat acordul de principiu pentru gasirea unei solutii comune de eficientizare a activitatii guvernamentale. Varianta finala ar urma sa fie decisa abia saptamina viitoare, cind fiecare partid isi va prezenta propria solutie.

Liberalii ar fi dorit ca restructurarea sa se petreaca doar la inceputul anului viitor. Democratii au respins categoric cererea liberalilor si au cerut ca discutiile pe marginea remanierii sa se incheie cel tirziu la sfirsitul lunii iunie.

Bursa negocierilor cu ministere

PD ar fi interesat sa obtina portofoliul apararii de la PNL, oferind in schimb Ministerul Invatamintului. Liberalii nu agreeaza oferta, in schimb ar ceda Sanatatea, dar numai in schimbul Ministerului Transporturilor, Locuintei si Turismului.

Varianta nu este insa agreata de PD, desi postul lui Eugen Nicolaescu nu este respins de facto de catre democrati. UDMR ar fi interesat de Ministerul Comertului si Turismului (daca se va infiinta), fiind dispusa sa renunte la pozitia de ministru delegat detinut de Borbely.

Variantele PD

Infiintarea unui minister al dezvoltarii care sa gestioneze fonduri din toate domeniile, inclusiv fonduri europene

nfiintarea unui minister al infrastructurii: transporturi, comunicatii si lucrari publice

Scoaterea agentiilor guvernamentale din subordinea Cancelariei primului-ministru si trecerea lor in subordinea ministerelor

Desfiintarea Ministerului Integrarii si transformarea lui in secretariat de stat pentru afaceri europene

Renuntarea la Ministerul Educatiei la schimb cu cel al Apararii

Comasarea si disparitia unor portofolii, astfel incit Executivul sa aiba o singura functie de vicepremier, care va reveni PD.

Varianta PNL

Restructurare in ianuarie 2007

Reducerea numarului de agentii

Eliminarea structurilor paralele

Reducerea numarului de functionari publici

Numar de ministere in functie de situatia din UE

Vicepremieri: fie 3, numai cu atributii politice, fie nici unul.

Varianta UDMR

Restructurare in ianuarie 2007

Infiintarea ministerului dezvoltarii regionale care sa inlocuiasca MIE si toate structurile care se ocupa in prezent de integrare

Infiintarea ministerului comertului si turismului

Reducerea numarului de agentii

Un post de vicepremier alocat UDMR.

Varianta PC

Restructurare in ianuarie 2007

Un post de vicepremier alocat Partidului Conservator

Reducerea numarului de agentii

Numar de ministere - nu s-a decis inca nimic, in principiu se va propune o schema inspirata de la state din Uniunea Europeana.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea