Social

PD isi executa un ministru

Majoritatea deputatilor PD au votat ieri alaturi de PSD si de PRM retrimiterea la comisii a unei ordonante a ministrului democrat Mihail Hardau.

O ordonanta care reglementeaza plata unor diferente salariale pe perioada octombrie 2001-septembrie 2004 pentru profesori a fost retrimisa la comisii in loc sa fie adoptata ieri de plenul Camerei. Propunerea de retrimitere a fost facuta de PSD si a fost sustinuta de viceliderul deputatilor PD, Valeriu Tabara . Este primul vot dat impotriva unui act normativ guvernamental, care are drept autor un ministru democrat.

O ordonanta dictata de sindicate

Ordonanta prevede ca diferentele salariale sa fie platite integral in 2006 pentru personalul didactic care si-a obtinut drepturile prin intermediul Justitiei, si in transe de 35 de luni pentru cei care nu s-au adresat Justitiei. Ordonanta a fost adoptata de Senat pe 1 martie si a primit aviz favorabil pe fond in Comisiile de invatamint si buget-finante din Camera.

De mentionat ca textul ordonantei are la baza acordul intre sindicatele din invatamint si Guvern. Atunci, liderii de sindicat 2005 si-au impus vointa, solicitind ca profesorii participanti la greva (deci cei care s-au adresat Justitiei - n. a.) sa primeasca in bloc sumele cuvenite, iar cei care nu s-au aflat in greva, esalonat, pe mai multe luni.

Populisme marca PD

Intrebati de ce au votat impotriva unei ordonante a propriului ministru, mai multi deputati PD, inclusiv liderul de grup, Cristian Radulescu (acesta nu a fost insa prezent ieri in Camera), au afirmat ca ordonanta are prevederi discriminatorii. Nu este corect ca unii sa primeasca banii imediat, iar ceilalti, in 35 de luni.

Toti trebuie sa primeasca banii acum, au spus deputatii PD chestionati. De ce parlamentarii PD nu au amendat ordonanta in Senat sau, in ultima instanta, in comisiile din Camera?

La Comisia de invatamint au fost alte legi mai importante, am alocat timp mai putin pentru aceasta ordonanta, am zis sa-i dam drumul asa cum a venit de la Senat, fara obiectii, pentru a nu o intirzia in plen, sustine deputatul PD, Iuliu Birsan.

Ministerul nu are bani

Deputatul UDMR Asztalos Ferenc ne-a precizat ca in comisiile unde s-a dezbatut ordonanta nimeni, de la nici un partid, nu a avut vreun amendament (nu inteleg de ce acum PSD, PD, PRM si PC s-au razgindit) si a explicat ca UDMR s-a opus retrimiterii, pentru ca ordonanta trebuie sa ramina asa cum este, pentru ca la ora actuala ministerul nu are bani sa plateasca pentru toata lumea.

Cine mi-a luat cartela?

Cei cinci deputati PD care nu au votat pe linia partidului ne-au declarat ca fie au gresit votul, fie nu au fost atenti. Intr-o situatie speciala se afla deputata Roberta Anastase, care apare pe lista de vot printre cei care s-au abtinut, deci tot un fel de vot in afara liniei partidului.

Ea se afla la Parlamentul European si intr-o prima faza ne-a declarat ca nu se poate sa fi votat cineva in locul ei. Cind a constatat ca nu are cartela de vot, s-a speriat - cine mi-a luat cartela? - si a fost si mai agitata cind i s-a comunicat ca a votat altfel.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea