Social

Sintem pentru reducerea TVA si exista resurse in Guvern pentru a sustine aceasta reducere, afirma senatorul PD Maria Petre.

Partidul Democrat a votat ieri la Senat impreuna cu PSD si PRM pentru adoptarea unui proiect de lege initiat de liderul Partidului Conservator, Dan Voiculescu. Proiectul prevede micsorarea TVA la produsele de baza (piine, carne, peste, lapte, ulei, zahar, orez, oua) de la 19% la 9% si nu este sustinut de Ministerul Finantelor.


In motivatia Guvernului de respingere a initiativei legislative se spune ca de la buget s-ar pierde 15.000 de miliarde ROL. Comisia Europeana s-a exprimat constant in sensul ca o reducere a cotei TVA pentru un anumit produs nu duce in mod necesar la scaderea pretului platit de consumator pentru acel produs sau serviciu, fiind cel mai adesea o scadere neglijabila si temporara, se arata in motivatia scrisa a Guvernului semnata de Tariceanu in ianuarie 2006. Dupa votul favorabil de la Senat, proiectul de lege va intra pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, camera decizionala.

Am votat pentru o saracie atenuata

Liberalii au sarit ca arsi dupa exprimarea votului. Au fost 65 de voturi pentru de la PD, PRM, PSD si PC si 34 de voturi impotriva de la PNL si UDMR. Printre cei 18 democrati s-a ratacit si un vot de la PNL, care a apartinut ministrului Cristian David, care a recunoscut ca a fost bulversat de impartirea in doua a grupului Aliantei.

Senatorul PD Maria Petre a sustinut ca votul de sustinere al PC nu a fost dat in urma unei decizii politice. Am votat pentru un pret redus la produsele alimentare de baza si pentru o saracie atenuata. Sintem pentru reducerea TVA si exista resurse in Guvern pentru a sustine aceasta reducere, a declarat senatorul democrat. Incununat de un succes accidental, liderul PC, Dan Voiculescu, a multumit reprezentantilor PD pentru sustinerea sa.

Nu mi-am schimbat parerea ca PD este un partid ipocrit si PNL unul elegant, pentru ca ceea ce s-a petrecut la Senat nu are legatura cu domeniul politic, a cochetat Voiculescu.

Tariceanu acuza demagogia si populismul

Premierul Tariceanu s-a declarat neplacut surprins de votul de la Senat, intrucit nu s-a discutat niciodata in Coalitie despre trecerea proiectului. El a precizat ca inainte de vot a primit asigurari de la Adriean Videanu si Vasile Blaga privind respingerea si de catre PD a propunerii legislative a PC.

Sint neplacut surprins de acest vot, care denota o mare doza de populism si demagogie . Nu vreau sa alimentez un nou conflict in Alianta. Voi discuta in aceasta seara (ieri - n.a.) problema cu presedintele PD, Emil Boc, a spus Tariceanu, care a adaugat ca daca proiectul va trece si de Camera Deputatilor, atunci se va inregistra un minus de 0,8% din PIB la buget. Cu un asemenea minus la buget nu se mai pot sustine anumite programe, si in pericol imediat este cel care vizeaza marirea punctului de pensie, a conchis Tariceanu.

Dupa vot, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a spus ca micsorarea TVA ar putea genera evaziune fiscala.

Un lucru este cert: pentru cetatean nu va exista nici un avantaj, pentru ca produsele nu se vor ieftini . Va creste doar profitul pentru unele societati, a precizat Vladescu, el fiind confirmat si de premierul Tariceanu privind aceste ipoteze .

Rateuri in Alianta

Situatiile in care PNL si PD au votat diferit in Parlament au fost destul de reduse si fara miza politica majora.

La statutul parlamentarilor, PNL s-a rupt in doua si a votat pentru adoptare alaturi de celelalte partide, iar PD s-a situat integral in opozitie fata de proiect.

Un alt subiect de divergenta politica a fost statutul minoritatilor nationale, acolo unde PNL si UDMR impartasesc proiectul, iar PD se situeaza impreuna cu PC pe pozitii ostile.

Recent, la comisia juridica, PD a votat impotriva trecerii Registrului Comertului de la Ministerul Justitiei la Camerele de Comert.

Conservatorii lui Voiculescu au votat secret pentru respingerea cererii ministrului Justitiei de perchezitionare a caselor lui Nastase. Printre putinele momente de glorie prin care PC a rasturnat decizia Guvernului s-a aflat si statutul minoritatilor nationale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea