Social

Patru zile fara bani

Introducerea leului nou, rezultat prin taierea a patru zerouri din coada celui actual, provoaca un prim soc pe piata financiara . Aproape o saptamana, economia romaneasca va functiona ca pe vremea cand nu existau nici banci, nici carduri.De aceea, atat persoanele fizice, cat si firmele trebuie sa-si scoata bani din timp. Bancile vor reveni la program normal pe 4 iulie, cu o mare noutate insa: atunci vor rula, in paralel, atat lei vechi, cat si lei noi!

Calendarul blocadei

> 27 iunie: zi recomandata pentru plata salariilor
> 28 iunie: zi recomandata pentru plata salariilor
> 29 iunie: de evitat tranzactiile bancare
> 30 iunie: blocada totala (banci inchise, carduri inutile, inclusiv la supermarketuri)
> 1 iulie: blocada totala (banci inchise, carduri inutile, inclusiv la supermarketuri)
> 2 iulie: banci inchise, carduri incerte
> 3 iulie: banci inchise, carduri incerte
> 4 iulie: sistemul bancar revine la normal

Salariile pe iunie vin mai devreme

Din cauza ca bancile vor fi inchise la sfarsitul lunii, o data cu trecerea la leul nou, unele firme au promis ca isi vor plati angajatii in avans
Introducerea pe piata a noilor bancnote si monede va lasa economia romaneasca in ceata timp de patru zile din cauza ca de joi, 30 iunie, pana luni, 4 iulie, sistemul financiar-bancar va fi blocat. Practic, economia va functiona ca acum 200 de ani, cand bancile nici nu existau, iar numarul companiilor era mult mai mic.

Firmele vor uita de conturile bancare si-si vor plati furnizorii sau salariatii cu bani gheata. Prin urmare, sumele care in mod normal ar trebui sa fie tranzactionate prin conturi, vor circula din mana in mana, in numerar.



Zilnic, in casieriile marilor magazine intra pana la 10 miliarde de lei. Hipermarketurile lucreaza ori cu banci, ori cu firme specializate in procesarea numerarului care le asigura banii necesari pentru plata resturilor, dar si colecteaza banii de la casierii ori de cate ori sertarele sunt prea pline.

Pe umerii procesatorilor de numerar se pare ca a picat sarcina de a depozita muntii de bani adunati de magazine, in conditiile in care bancile vor avea portile inchise timp de patru zile.
Vom transporta banii si-i vom depozita in locuri sigure pana cand va fi posibil sa-i livram bancilor", ne-a declarat Cristian Sandu, director de operatiuni la Group 4 Falck - singura firma de procesare a numerarului din Romania.

Hipermarketurile si supermarketurile au un program prestabilit de alimentare si colectare a numerarului, in functie de incasari", explica Dan Tone, directorul Eutron - firma care furnizeaza case de marcat si aparate de numarat banii pentru majoritatea supermarketurilor din Romania.

Fapt confirmat de reprezentantul firmei care se ingrijeste de banii de la casieriile marilor magazine: In general, numerarul se colecteaza la sfarsitul programului", precizeaza Sandu. El sustine ca marile magazine nu si-au schimbat programul de colectare a numerarului in perioada cand cardurile nu vor functiona. Insa pot aparea modificari in ce priveste aprovizionarea.

Hipermarketurile au mare nevoie de monede, pentru a da restul oamenilor", continua Sandu.

Greul - abia dupa 1 iulie

Oamenii de rand nu vor avea prea multe neplaceri de pe urma faptului ca bancile isi vor inchide portile, sustin reprezentantii bancilor si ai firmelor specializate in manipularea banilor. Consumatorii n-ar trebui sa resimta suspendarea activitatii bancilor in periada 30 iunie-4 iulie", ne-au declarat, la unison, reprezentantii Eutron si Group 4 Falck.

Ei avertizeaza ca greul urmeaza dupa 4 iulie, cand atat cumparatorii, cat si vanzatorii vor trebui sa se obisnuiasca cu cele doua tipuri de bancnote si monede.

Salariile pe 26, in loc de 30 iunie

Romanii au sanse mari sa primeasca salariile pe luna iunie mai devreme. Deoarece in ultima zi a lunii bancile vor fi inchise. Ultima zi a lunii este in general ziua cand se platesc salariile la multe firme din Romania", explica dealerii bancilor. Recomandarea pe care o facem firmelor este sa-si plateasca angajatii cu cateva zile inainte de data de 30, cum ar fi 26-28 iunie.

Exista deja firme care au anuntat aceasta intentie si este de asteptat ca si altele sa le urmeze exemplul", sustine Traian Traicu, directorul de comunicare al BRD. La fel stau lucrurile si la alte banci. La BCR, consilierii care lucreaza direct cu firmele fac aceleasi recomandari.

Cu mentiunea ca numarul firmelor care vor plati salariile mai devreme este greu de evaluat pentru ca firmele anunta banca exact in ziua in care sunt virati banii.

Din culisele bancilor

Bancile si supermarketurile apeleaza la firme specializate care:
numara banii ridicati de la casierii
sorteaza banii pe tipuri de bancnote
si monede si le ambaleaza
transporta banii de la banci
la magazine si invers
alimenteaza bancomatele

Nu uitati

Rambursati ratele la credit. Ratele scadente in zilele de 30 iunie si 1 iulie ar trebui platite pana miercurea viitoare, recomanda bancherii. Altfel, riscati sa platiti penalitati daca exista astfel de prevederi in contract.

Asigurati-va ca aveti suficienti bani in portofel pentru plata cheltuielilor curente. Scoateti bani de pe card sau din depozite. Cardurile si conturile nu vor putea fi folosite cel putin doua zile - pe 30 iunie si 1 iulie.

Firmele ar trebui sa plateasca din timp facturile ale caror scadenta pica in zilele nebancare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea