Social

#alegeri parlamentare #vot uninominal #guvern

Patru scenarii pentru formarea noului guvern

Negocierile post-electorale par sa fi inceput in spatele scenelor chiar daca redistribuirea mandatelor de deputati si senatori nu s-a incheiat inca. Daca inainte de alegeri, favoritul lui Basescu la fotoliul de prim ministru parea a fi Theodor Stolojan, acum si alte nume posibile capata greutate.

Parerile unor specialisti scot din carti formula unei mari uniuni politice: "Va fi o formula unu plus unu si se vor face compromisuri . Din uniunea nationala nici un partid nu are de castigat" a declarat Dan Andronic pentru Romania Libera.

Cele patru variante posibile pentru formarea noului guvern avansate de cotidian sunt:

1. Refacerea aliantei PD-L – PNL

Cele doua partide au oferit impreuna prima victorie decisiva a dreptei din Romania de dupa 1989, cu un scor de peste 50%. Apropierea ideologica a celor doua partide ar asigura o guvernare coerenta cu sau fara participarea UDMR pe timpul crizei economice.

2. Guvern de uniune nationala

Miron Mitrea a lasat sa se inteleaga ca PSD e deschis unei largi coalitii la care sa participe tehnicieni din toate partidele parlamentare. Se prevede ca criza economica va eroda partidul de la guvernare asa ca PSD ar putea opta oricand sa ramana in opozitie unde ar avea de castigat. 

3. Alianta PD-L –PSD

O posibila alianta PD-L–PSD nu a fost negata definitiv nici de Emil Boc, nici de Mircea Geoana. Obstacolul major este faptul ca aceasta alianta ar compromite ambele partide in fata alegatorilor, lucru care ar putea fi ocolit prin varianta uniunii nationale.

4. Alianta PNL–PSD

Ultima varianta plauzibila ar fi o alianta intre liberali si social-democrati. Daca PSD s-ar intelege si cu liberalii si cu UDMR, PD-L ar ajunge izolat in opozitie, unde ar fi totusi ferit de consecintele unui electorat afectat de probleme economice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea