Social

Patronii, sprijiniti sa angajeze elevi in vacanta

Angajatorii care incadreaza elevi si studenti pe timpul verii primesc un stimulent de 250 de lei pe luna.

Desi patronii se plang de lipsa de muncitori, mai ales in constructii si in servicii, legea privind angajarea elevilor si studentilor in vacanta nu este cunoscuta.

Laurentiu V. din Bucuresti are 17 ani si de doi ani isi ajuta tatal la firma de montat aparate de aer conditionat pe care acesta o are. Tatal elevului spune ca fiul sau nu este angajat propriu-zis, doar il ajuta si ii da si lui din banii castigati. Despre legea prin care isi poate incadra fiul cu acte in regula nu a auzit, dar oricum se teme ca, daca va incerca s-o aplice, va pierde mult timp in incercarea de a face rost de actele necesare.

Legea e buna, lipseste interesul

Actul normativ, adoptat anul trecut, prevede ca orice angajator care incadreaza elevi si studenti in vacanta de vara primeste un stimulent egal cu jumatate din salariul minim pe economie. Patronii nu au apelat anul trecut la aceasta metoda de acoperire a locurilor de munca vacante, fie pentru ca nu stiau de existenta legii, fie pentru ca angajarea se face pentru maximum doua luni.

Un domeniu in care tinerii si-ar putea gasi o slujba este turismul, unde angajarile sezoniere sunt mai des intalnite si in care elevii si studentii sunt mai dispusi sa lucreze in timpul verii. Cu toate acestea, Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca din Constanta nu a primit decat patru cereri de la patronii din turism pentru a angaja tineri aflati in vacanta scolara.

Directorul agentiei, Dragos Poteleanu, sustine ca dezinteresul angajatorilor vine din faptul ca legea a aparut anul trecut dupa inceperea vacantei, iar acestia nu au stiut de existenta ei. „Legea este buna, dar trebuie un timp de mediatizare. Noi am facut informari pe aceasta tema si ne asteptam ca anul acesta sa avem mai multe solicitari", a explicat Poteleanu.

Primul pas in recrutare

Presedintele Federatiei Patronatelor din Industria Usoara, Maria Grapini , a spus ca in domeniul pe care il reprezinta angajarea studentilor in perioada vacantei de vara este bine-venita, pentru ca este o oportunitate pentru patron sa cunoasca si sa recruteze forta de munca de care are nevoie.

„Pana acum, am avut la firma mea studenti cu bursa, carora le-am oferit stagii de pregatire. Anul acesta, intentionez sa angajez in baza acestei legi, dar trebuie sa am pe cine sa angajez. Cererea trebuie sa vina din partea studentilor", a explicat Grapini.

In acelasi timp, aceasta a recunoscut ca exista o reticenta si din partea angajatorilor, pentru ca investesc in niste oameni care pleaca dupa doua luni.

Cum pot fi angajati tinerii

Pentru a primi stimulentul egal cu jumatate din salariul minim pe economie, patronii trebuie sa incheie o conventie cu agentiile de ocupare. Contractele de munca se incheie pentru cel mult 60 de zile. Actele necesare la incheierea conventiei sunt tabelul cu elevii si studentii angajati, adeverinta care sa ateste calitatea de elev sau de student a persoanei angajate si copie dupa buletin.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea