Social

Patimile lui Hristos - de Paste, in premiera pe micile ecrane

Anul acesta, oferta de lungmetraje pascale nu se va limita la recurentul Iisus din Nazaret. Asta pentru ca PRO TV va difuza simbata, de la ora 21.45, filmul Patimile lui Hristos , regizat de Mel Gibson. Ceea ce reprezinta o premiera pe micile ecrane romanesti. Pentru ca telespectatorii sa se identifice netulburati cu martiriul cristic, difuzarea peliculei nu va fi intrerupta de reclame.

Premii din toate directiile

In pofida imensei sale popularitati, soldata cu incasari consistente, dar si cu milioane de dolari rezultate de pe urma vinzarilor unor obiecte religioase, de exemplu, piroanele crucii sub forma de pandantiv, filmul n-a avut parte si de aprecierea publicului avizat. Ba chiar un critic glumea pe seama lui Mel Gibson, comentind cit de trist trebuie sa fie regizorul pentru ca nu poate face o continuare a lungmetrajului.

Una peste alta, Patimile lui Hristos a ratat cele trei nominalizari minore (muzica, machiaj si imagine) la Oscar. Berlinul, Cannes-ul sau Venetia nici nu l-au bagat in seama. Premiile obtinute sint de-a dreptul necunoscute marelui public.


Cu toate acestea, distinctia Ethnic Multicultural Media, oferita in Anglia, i-a revenit romancei Maia Morgenstern . Pe de alta parte, o nominalizare a Patimilor la categoria Cel mai bun film este relevanta pentru asteptarile telespectatorilor autohtoni, tocmai pentru ca vine din partea Ghildei Internationale Horror.

Pelicula cu globule rosii

Se stie ca regizorul si co-scenaristul lungmetrajului este un crestin hard core, fie si doar pentru faptul ca a construit o capela numai pentru el si familia sa. Niciodata strain de prozelitism, Mel Gibson s-a gindit deci sa trezeasca populatia secularizata la religie cu ajutorul unui pumn in plexul solar.

Agresiunea la adresa spectatorului se produce prin intermediul violentei constante, extrem de grafic detaliata, dublata de cantitati enorme de singe. Imaginile cu carne sfisiata ii pot intoarce stomacul pe dos si unui student la Medicina.

Nu poti decit sa banuiesti ca regizorul mizeaza pe identificarea spectatorului cu Iisus prin mila. Cu toate acestea, pe la sfirsitul a doua ore in care ai urmarit un lant arareori intrerupt de atrocitati , nu-ti mai ramine mila decit pentru propria persoana. Plus ca limitele plauzibilitatii ies frizate din aceasta situatie: e greu de crezut ca, dupa atita flagelare, Iisus ( James Caviezel ) mai poate cara si ditamai crucea.

Dureros de inaccesibil

Aceasta lipsa de credibilitate, care cade si greu la stomac, e cu atit mai surprinzatoare cu cit regizorul s-a gindit la verisimilitudine. Tocmai de aceea, personajele vorbesc in aramaica, latina sau ivrid. Mentinerea acestei bariere lingvistice face ca atentia spectatorului sa se focalizeze si mai mult asupra violentei. In cel mai bun caz, filmul poate oferi o experienta cathartica, dar nimic mai mult.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea