Social

Partidul anti-Basescu

Dupa fuziune, PNL si PD au gasit acum un alt motiv de cearta: desecretizarea legilor sigurantei. Liberalii au inceput atacuri pe toate planurile la adresa lui Traian Basescu si a PD, Tariceanu boicoteaza sedintele Aliantei, iar alti liberali ameninta chiar cu instanta pentru a obtine desecretizarea celor sase legi.

Divergentele dintre PNL si PD si dintre PNL si Traian Basescu referitoare la legile sigurantei nationale au atins paroxismul in ultimele 72 de ore. Luni, la Palatul Cotroceni, PNL a cerut desecretizarea legilor sigurantei, dar presedintele s-a opus brutal, amintindu-i premierului ca a fost unul dintre cei care au votat secretizarea celor sase proiecte cind au fost discutate in CSAT. Ieri, un alt deputat PNL, Sorin Paveliu, a demarat procedurile in contencios administrativ pentru desecretizarea legilor sigurantei nationale. Intr-o prima etapa, el a trimis la CSAT o cerere pentru desecretizare actiune prealabila de conciliere , iar in caz ca nu va exista un raspuns pozitiv, cererea va lua drumul instantei. Paveliu contesta atit clasificarea in sine a legilor, cit si viciile de procedura privind clasificarea. In legatura cu acestea, Paveliu spune ca orice document secret se preda sub semnatura, ori asa ceva nu s-a intimplat, pachetul legislativ fiind pur si simplu depus la secretariatele comisiilor de specialitate.

Videanu reclama incalcarea deciziilor Aliantei

Raspunsul democratilor a venit de la presedintele executiv, Adriean Videanu, care a caracterizat actiunea deputatului liberal drept o iesire emotionala la o stare de spirit existenta in Alianta. El a readus aminte de decizia luata in Alianta, decizie potrivit careia problemele de orice fel trebuie discutate in Alianta, nu in presa. E regretabil ca deciziile CNC nu mai sint luate in seama de nimeni. Asta nu poate duce decit la degradarea decizionala a acestei structuri de conducere si astfel riscam sa punem in pericol chiar functionarea Aliantei, atrage atentia Videanu. Surse din PD sustineau ieri ca au cerut CSAT sa desecretizeze proiectele pentru a pune capat odata circului iscat.

Greva lui Tariceanu

Seara, in CNC-ul Aliantei, desecretizarea a generat o disputa serioasa intre PNL si PD. Umilit cu citeva ore inainte de Basescu, premierul a refuzat sa se prezinte la sedinta. Basescu il intimpinase cu Ce-i, Caline? Ai uitat ce am discutat in CSAT. Probleme cu memoria. Nu-i nimic, scoatem stenograma (aluzie la secretizare ). Potrivit unor surse din PNL, Tariceanu va recurge saptaminal la acest gest de protest pina cind pedistii nu vor reveni la sentimente mai bune si nu isi vor revizui atitudinea in legatura cu procesul legislativ. Potrivit surselor citate, premierul si-a motivat nemultumirea prin faptul ca, dupa ce o lege sau o ordonanta este adoptata fara probleme la Palatul Victoria, ea este criticata sau nu mai este sustinuta in Parlament de deputatii si senatorii PD.

Boc, pus pe drumuri

Absenta lui Tariceanu l-a suparat extrem de tare pe liderul PD, Emil Boc, care s-a ridicat la rindul lui si a plecat din sedinta reprosindu-le liberalilor ca a trebuit sa se deplaseze de la Cluj pentru a beneficia de un asemenea tratament din partea premierului. Mai departe, sedinta a avut un parcurs la fel de tensionat. La sfirsitul sedintei, democratul Adriean Videanu a anuntat ca s-a reconvenit ca legile respective sa fie discutate in comisia mixta si ca nu se vor mai face declaratii publice pe aceasta tema. Surse din PNL au infirmat insa informatia. S-a si demonstrat marti dimineata, cind, in plenul Camerei, deputatul PNL Mircea Ciopraga a avut o declaratie politica intitulata Pericole ale proiectelor de legi privind siguranta nationala, atacindu-l pe Traian Basescu. Deputatul liberal spune, printre altele, ca initiativa legislativa este nepotrivita si regretabila si ca este grav ca e promovata tocmai de Traian Basescu. PNL si-a intensificat atacurile la Traian Basescu si la PD dupa sedinta de la Brasov.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea