Social

#trabucuri cubaneze #trabucuri

Particularitatile trabucurilor cubaneze

Trabucurile cubaneze sunt extrem de apreciate in lumea intreaga atat datorita calitatii tutunului din care sunt realizate, cat si datorita intregului proces de fabricatie. Regiunea vestica a Cubei, situata foarte aproape de Tropicul Racului, indeplineste toate conditiile pentru cresterea celui mai bun tutun din lume.

Clima este extrem de favorabila cresterii tutunului, cu umiditate de 79%, temperatura medie anuala de 25°C si cantitati potrivite de ploi. La climatul propice se adauga compozitia chimica a pamantului cubanez.

In fabricarea unui trabuc cubanez, numit popular "habano", sunt extrem de importante experienta si grija pe care muncitorii o aduc in cresterea tutunului, recoltarea fiecarei frunze de tutun la timpul potrivit in functie de pozitia ei pe tulpina, maturarea frunzelor de trabuc in diferite habitate sau selectarea frunzelor care vor ajunge sa faca parte dintr-un habano.


Dupa ce frunzele de tutun sunt cultivate, recoltate, uscate si fermentate, vine momentul rularii manuale a trabucului "hecho a mano". Respectand traditia, acest tip de trabucuri cubaneze sunt realizate in 9 etape:

1. Rularea filler-ului - Torcedorul (specialist in rularea trabucurilor) ruleaza un tub de tutun perfect cilindric din trei tipuri diferite de tutun (seco, volado si ligero), lasand intotdeauna frunzele intregi, nemacinate.

2. Invelirea filler-ului – filler-ul este rulat intr-o frunza numita capote, mai groasa, care tine forma cilindrica si protejeaza miezul trabucului in timp ce acesta este pus la presa, asa cum se face in fabrica.

3. Determinarea aspectului - cu una sau doua jumatati de foi, filler-ul este rulat in invelis, denumit wrapper sau capa, dupa numele frunzei extrem de fine utilizate. Procedeul influenteaza calitatea trabucului si intensitatea acestuia, mai ales in cazul trabucurilor domincane.

4. Determinarea dimensiunii finale - ultima etapa se face prin taierea trabucului la capatul la care urmeaza a fi aprins cu ajutorul unei ghilotine in miniatura.

La final, trabucurile vor avea forme diferite, insa formele principale sunt numite Parejo, in forma clasica, Torpedo, in forma de glonte, Pyramid, in forma de cilindru ascutit la varf, si Perfecto, care este subtire la ambele capete si gros la centru.

Dupa ce trabucurile trec prin toate aceste, urmeaza sa se "odihneasca" in calupuri de cate 50 de bucati timp de patru pana la opt saptamani pentru a degaja caldura si umiditatea inamgazinata. Abia dupa ce trabucurile au trecut de acest procedeu sunt selectate si ambalate pentru vanzare.

Indiferent de forma si marime, pasionati din lumea intreaga urmeaza un adevarat ritual al savurarii acestui produs, un ritual la fel de important ca realizarea trabucului.

 

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea