Social

Parlamentul R.Moldova a votat un guvern care vrea "relatii constructive" cu Romania

Parlamentul de la Chisinau a aprobat astazi intr-o sedinta extraordinara noul guvern si programul acestuia, care isi propune relatii de buna vecinatate cu UE, inclusiv cu Romania, si in care Andrei Stratan isi pastreaza portofoliul de ministru de Externe.

Noul guvern, care a fost aprobat astazi cu 56 de voturi pentru - 55 ale comunistilor si unul al unui deputat neafiliat - ar urma sa functioneze pana la alegerile parlamentare din martie 2009. Programul noului Guvern este intitulat "Progres si integrare" si prevede apropierea Republicii Moldova de UE.

Noul Guvern de la Chisinau isi propune sa contruiasca relatii de buna vecinatate cu Uniunea Europeana , "acest lucru inseamnand si relatii constructive cu Romania, in primul rand din perspectiva respectarii intereselor politice si economice ale Republicii Moldova", a declarat noul premier moldovean Zinaida Greceanii , raspunzand la una din intrebarile deputatilor din opozitie. Ea nu a raspuns in nici un fel la intrebarea daca va da sau nu indicatii pentru scoaterea sarmei ghimpate de la frontiera de la Prut, afirmand ca "aceasta nu este o intrebare ".

Zece ministri din cei 16 din Guvernul Tarlev si-au pastrat portofoliile, ministrul Economiei Igor Dodon fiind avansat si in functia de prim-vicepremier. Pe langa functia de premier, in noul Guvern vor mai fi alte cinci femei. A fost schimbat ministrul Finantelor, in functie fiind numita fosta subalterna a Zinaidei Greceanii , Mariana Durlesteanu, care in ultimii ani a fost ambasador al Republicii Moldova la Londra. Ministru al Educatiei a fost numita Larisa Savga, ministru al Sanatatii - Larisa Catrinici, iar ministru al Protectiei Sociale - Galina Balmos. Au mai fost schimbati ministrul de Interne si cel al Dezvoltarii Informationale si a fost numit un nou ministru pentru nou creatul Minister al Constructiilor si Dezvoltarii Teritoriului.

Noul premier moldovean Zinaida Greceanii este nascuta in 1956 in Federatia Rusa unde i-au fost deportati parintii. La sfarsitul anilor '60, Greceanii s-a stabilit la Chisinau, unde a facut Colegiul financiar-bancar si Facultatea de Economie a Universitatii de stat. A lucrat multi ani in Ministerul de Finante, iar in 2002 a fost numita ministru de Finante.

Din 2005, Zinaida Greceanii a fost prim-vicepremier pentru probleme macroeconomice in guvernul Tarlev si este copresedinte al Comisiei interguvernamentale de cooperare comercial-economica cu Federatia Rusa.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea