Social

#republica moldova #presedinte #parlament #alegere

Parlamentul moldovean nu a reusit sa aleaga presedintele tarii

Parlamentul moldovean nu a reusit sa aleaga astazi presedintele tarii. Presedintele Parlamentului de la Chisinau, Vladimir Voronin, a anuntat ca forul legislativ nu a reusit sa-l aleaga pe seful statului, Zinaida Greceanii fiind votata de toti cei 60 de deputati comunisti , cu doar un vot mai putin decat ar fi fost necesar.

Reprezentantii opozitiei moldovene, respectiv 41 de parlamentari au boicotat votul, astfel ca favorita comunista pentru postul de presedinte al tarii, respectiv fostul premier Zinaida Greceanii nu a obtinut decat voturile colegilor sai comunisti.

Realitatea TV a consemnat declaratia Opozitiei, conform careia nu va ceda votul de aur, incercand sa provoace in acest fel alegeri legislative anticipate. In consecinta nu a nominalizat niciun candidat pentru fotoliul de presedinte.

Conform presei moldovene, comunistii au mai inscris in scrutin inca un candidat, pe Stanislav Groppa, caracterizat drept “un personaj cvasinecunoscut al politicii moldovene”, pentru a nu se putea invoca lipsa democratiei prin lipsa candidatilor care sa se confrunte.   

In Republica Moldova, care constitutional este republica parlamentara, seful statului este ales nu prin votul direct al cetatenilor, ci de catre deputati. Pentru a deveni presedinte, un candidat are nevoie de cel putin 61 de voturi din partea celor 101 membri ai Parlamentului. Dupa alegerile legislative de luna trecuta Partidul Comunistilor a obtinut 60 de mandate, cu unul mai putin decat necesarul desemnarii viitorului presedinte.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea