Social

Parlamentul, garda de corp a lui Nastase

intimitatea intacta. Ca argument impotriva cererii de perchezitie n-a ezitat sa recurga la argumente emotionale: S-a pus sechestru pe apartamentul fiului meu mai mare, unde se aflau si lucrurile celui mic, care trebuia sa mearga la scoala.
Nastase a repurtat ieri o victorie de etapa, coalitia de guvernamint a demonstrat ca functioneaza cu sincope majore, iar ministrul Justitiei, Monica Macovei, a fost supusa, cinci ore, unui tir de jigniri al carui principal actor a fost deputatul PSD Victor Ponta. Majoritatea deputatilor prezenti au atras atentia ca perchezitia si ancheta la care este supus un demnitar sint inadmisibile, calcind in picioare articolul 16 din Constitutie: Cetatenii sint egali in fata legii.

PC, acuzat de tradare

Deputatii Comisiei juridice au respins, cu 13 la 11 (un vot a fost anulat), cererea de perchezitie a vilei din Zambaccian 16. Din cei 25 de membri ai Comisiei, prezenti toti, 8 apartin PSD, 2 PRM, 3 PC, 2 minoritatilor, 3 PD, 6 PNL si 1 UDMR. Coalitia de guvernamint (PNL, PD, PC si UDMR) detine, ca atare, 13 voturi, iar Opozitia, PSD si PRM, doar 10. Aparent, cei doi deputati ai minoritatilor puteau influenta votul. Scorul final, de 13 voturi pro Nastase, a fost, insa, decis de cei 10 deputati ai PSD si PRM, care au si aplaudat zgomotos la aflarea rezultatului, cu ajutorul aproape declarat al celor 3 deputati PC. De altfel, deputatul PC, fost PRM, Petre Calianu a si declarat ca nu stie cum sa voteze, iar seful Comisiei juridice, deputatul PC Sergiu Andon , a afisat o atitudine protectoare fata de Adrian Nastase si ingrijorata fata de crearea precedentului ca un parlamentar sa fie perchezitionat ca orice cetatean. Votul Comisiei este consultativ. Cererea de perchezitie urmeaza sa fie analizata si de grupul parlamentar al PSD si, in final, sa fie supusa votului plenului, care este decisiv. Deputatii PNL si PD au precizat ieri, dupa vot, ca vor cere explicit ca, atunci cind cererea de perchezitie va ajunge la plen, votul sa fie deschis. Ministrul Macovei a caracterizat sec evenimentul, dupa votul de ieri: Daca acesta va fi si votul final, se ingreuneaza adunarea probelor in dosarul Zambaccian. Ceea ce s-a intimplat aici arata cum se raporteaza parlamentarii la actul justitiei.

Ma trimit in judecata!

Ma vor trimite in doua saptamini in judecata! Asta e termenul. Acuma se incearca un ritual de sacrificiu pentru a arata la Bruxelles ca lucrurile merg bine in lupta anticoruptie, si-a exprimat explicit spaima Adrian Nastase. Procurorii, dragii de ei, sint cu pistolul la timpla. E un comisar cu mustata care se misca foarte mult si e suparat pe viata, a spus despre procurorii implicati in dosarul Zambaccian acelasi Nastase. E un caz profund politizat. E o sicana, un abuz. Nu-mi place ca sint in aceasta situatie. Am lucruri de protejat, e viata mea personala, in care nu vreau sa-si bage mina procurorii. Ieri (marti - n.r.), procurorii au iesit din Zambaccian in prime time, la televiziuni, iar carele de reportaj stau in fata casei mele. Ginditi-va la familia mea, la copiii mei, ginditi-va la acest precedent. Altfel, vom incepe sa vorbim in soapta, a intrat in panica Nastase, inducindu-le si deputatilor din Comisia juridica ideea ca vor fi si ei supusi acelorasi proceduri, daca voteaza cererea de perchezitie.

Au vazut lenjeria intima a doamnei Anastasescu

Speriat, dar si autoritar indignat, Nastase a deconspirat ce cauta, de fapt, procurorii in casa lui: Eu am acasa... dupa 15 ani de viata politica, cei de la DNA vor sa-mi ia documentele si sa le citeasca... sint documente pe care le am acasa. Pot unii dintre dvs. sa accepte ca aceste documente sa fie luate de procurori? Vor procurorii sa vada daca parchetul si obiectele sanitare sint din China! De ce DNA devine avocatul constructorului? ( Sergiu Sechelariu , martor in dosar. - n.r.). E jignitor, umilitor felul in care se comporta! Tatal Danei a fost 7 ani ambasador in China. Nastase a relatat si ce au anchetat procurorii pina acum: Ieri (marti) au perchezitionat 5 ore un apartament, luind de la lada de gunoi pina si plicuri de ceai. Nu au cercetat termopane. Au vazut lenjeria intima a doamnei Anastasescu (avocata familiilor Nastase si Bittner, vecina de la etajul 2 - n.r.). Dupa care a invitat pe toata lumea la o cafea. In Zambaccian: Am invitat-o pe dna Macovei la mine sa bem o cafea si sa vedem ce e in casa mea. Il invit si pe dl Morar, de la DNA. Va invit sa veniti la mine sa bem o cafea impreuna. Dar cind un procuror vrea sa vada hirtiile mele... poate am sa le ard, am sa le toc. Hop si serviciile secrete: Dupa atitia ani de munca in folosul comunitatii, aceste lucruri mi se par revoltatoare. De la serviciile secrete s-au cerut date despre mine, celor din arest (Gabriel Bivolaru - n.r.) li se propun deal-uri. Presa exagereaza: E o platforma de mediatizare inimaginabila. Vreau ca si vocea mea sa se auda, sa fie ascultata. Asta ma revolta. Inamicii: Traian Basescu, Monica Macovei, Daniel Morar: Traian Basescu stie ca DNA e neconstitutional , DNA e un stat in stat, o jucarie politica in mina ministrului Justitiei. In timp ce noi vorbim, Morar spune: Procurorii stiu ce cauta in Zambaccian.

Fiti egali cu ceilalti cetateni

Victor Ponta a jignit-o neintrerupt pe Macovei. Valer Dorneanu a amenintat subtil actuala putere: Rog pe cei din Coalitie sa se gindeasca ca roata se intoarce, deputatii PSD si PRM, acompaniati palid de cei ai Coalitiei, s-au plins de precedentul periculos care se poate crea daca accepta perchezitionarea casei lui Nastase. Doar Macovei tot repeta: Azi am fost jignita de mai multe ori. Accept. Dar nu-i jigniti pe procurori. Cererea nu e un abuz. Si dvs. trebuie sa fiti egali cu ceilalti oameni din Romania. Nu stiu de ce vreti un tratament preferential. In timp ce deputatii PSD si PRM deveneau tot mai inversunati pe Macovei, pe care au acuzat-o de abuz politic, Adrian Nastase a baut doua cani de ceai fierbinte de tei adus cind de Ponta, cind de doi deputati PSD de la alta comisie, care l-au flancat in permanenta. Ironica a fost soarta. Nastase a fost despartit de ministrul Macovei doar de un fotoliu.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea