Social

#discriminarea femeilor #limbaj neutru #gen #parlament european

Parlamentul European vrea desfiintarea genurilor

Parlamentul European recomanda folosirea unui limbaj neutru , nonsexist, pentru a evita discriminarea femeilor .

Secretariatul general al Parlamentului European (PE) a publicat o brosura in care recomanda folosirea unui limbaj neutru, nonsexist, in publicatiile si comunicarile institutiei, pentru a evita discriminarea femeilor.

Masura nu a fost lipsita de critici, " Corectitudine politica care a luat-o razna", a spus eurodeputatul conservator scotian Struan Stevenson.

Autorii recomandarilor cred ca "limbajul influenteaza in mod semnificativ atitudinile, comportamentele si perceptiile" si critica conventia gramaticala prin care pentru grupuri ce includ ambele sexe, genul masculin are valoare "inclusiva", iar cel feminin "exclusiva".

Brosura sugereaza evitarea apelativelor "domnisoara" sau "doamna", care se refera la starea civila a unei femei si inlocuirea pur si simplu de numele persoanei in cauza.

"Nu am intentionat niciodata sa impunem europarlamentarilor cum sa se exprime, ci sa oferim staffului recomandari pentru a nu ofensa cititorii", a explicat, pentru Evenimentul Zilei, Eva Dudzinska, directoare in cadrul secretariatului general al PE.

In limba romana, masculinul are o valoare neutra, de hipergen si brosura recomanda pastrarea acestei practici, cu anumite exceptii: profesiile si functiile care au capatat si forme de feminin, atestate in dictionare sau recomandate de Academia Romana .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea