Social

Parlamentul European voteaza aderarea Romaniei

Zi istorica pentru tara noastra. Parlamentul European voteaza astazi, la Strasbourg, Tratatele de Aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. Oficialii de la Bucuresti se asteapta ca integrarea noastra sa primeasca aviz favorabil, in pofida criticilor aduse de unii europarlamentari reformelor din Romania. Potrivit primelor estimari, mai putin de 10 procente din parlamentari vor vota impotriva Tratatului de aderare. Mai ales ca, in astfel de cazuri, procedura uzuala este aceea de abtinere, si nu de respingere, fatisa a documentului. Romania urmeaza sa semneze Tratatul de aderare pe 25 aprilie si sa se integreze, propriu-zis, in UE la 1 ianuarie 2007.


Olli Rehn este optimist

Extrem de optimist s-a aratat si Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn. In ajunul votului, el a declarat ca Romania a inceput sa prinda din urma Bulgaria la capitolul reforme, in special in domeniul Justitiei si spera ca nu va fi nevoit sa recomande amanarea aderarii cu un an. "Juriul nu s-a pronuntat inca definitiv, dar trebuie sa acceptam, pentru ambele tari, prezumtia de nevinovatie. Cele doua state sunt pe drumul cel bun si, cu toate ca Bulgaria a facut reforme importante in ultimii ani, Romania recupereaza repede terenul pierdut. Sper, in mod sincer, ca ambele tari vor putea indeplini criteriile cerute in cursul acestui an, mai ales privind reforme Justitiei si lupta impotriva coruptiei", a afirmat Rehn. In opinia sa, accelerarea reformelor in tara noastra este efectul monitorizarii mai stricte din partea organismelor comunitare.


Europarlamentarii vor vota pentru

Principalele grupuri parlamentare europene au anuntat deja ca vor vota in favoarea aderarii Romaniei si Bulgariei la UE. Chiar daca, unii au conditionat acest sprijin de diferiti factori.

Grupul parlamentar Ecologist a anuntat ca va sprijii intru totul Romania la votul de azi, insa, are unele retineri fata de integrarea Bulgariei in Uniunea Europeana.

"In cazul Romaniei vor vota pentru aprobarea raportului de aderare si a rezolutiei care il insoteste. Cu Bulgaria lucrurile sunt insa altfel. Vom sustine aprobarea raportului, dar nu si a rezolutiei, deoarece suntem nemultumiti de politica nucleara a Sofiei. Autoritatile bulgare se incapataneaza sa mentina in functiune centrala nucleara de la Kozlodui, care nu se ridica la strandaredele ecologice europene. Ceea ce ne va face sa actionam in consecinta", a firmat Helmut Weixler, responsabilul de presa al verzilor.


Partidul Popular , ceva mai sceptic

Grupul Partidului Popular European (PPE), unul dintre cele mai importante forte ale Parlamentului Comunitar, a expus un punct de vedere optimist cu privire la votul de maine. Potrivit purtatorului de cuvant al formatiunii, Robert Fitzhenry, rapoartele referitoare la integarea Romaniei si Bulgariei vor fi aprobate cu o majoritate covarsitoare. Fizhenry crede ca, in intregul parlament european nu se vor inregistra mai mult de 100 de abtineri si foarte putine voturi impotriva, intrucat, europarlamenatrii sunt decisi sa le acorde celor doua candidate, prezumtia de nevinovatie. In interiorul grupului Popular insa, ar putea aparea unele voci sceptice cu privire la capacitatea tarii noastre de a face fata procesului de integrare. " In privinta Bulgariei nu vor fi probleme. Intregul grup va vota in favoarea raportului de aderare. In ceea ce priveste Romania, insa, ar putea aparea membri care sa isi exprime ingrijorarea cu privire la incetineala reformelor de aici. Ma refer, in principal, la domeniile cotroversate precum coruptia sau independenta justitiei . Multi spun ca este imposibil ca o tara sa indrepte atat de multe lucruri intr-un interval atat de scurt.

Totusi, votul de maine va fi, mai mult ca sigur favorabil. Vom acorda Romaniei sansa de a arata ce poate. Daca, ulterior vor aparea probleme, vom lua masurile necesare.

Stiti ca, in luna noiembrie, Comisia Europeana va analiza un raport al progreselor facute de Romania pe drumul integrarii. In functie de acest raport, se va decide daca invocam sau nu clauza de salvagardare. Presedintele Comisiei, Eduardo Barroso, a trimis ieri o scrisoare Parlamentului European, prin care ne-a asigurat ca va tine cont de parerea legislativului in luarea acestei hotarari. Prin urmare, daca Romania nu isi va indeplini angajamentele luate, vom putea amana integrarea cu un an. Aceasta varianta este insa foarte putin probabila. Toata lumea a catalogat-o drept "solutia nucleara", adica, o masura care se va lua, doar in utlima instanta", a declarat Robert Fitzhenry.


Formatiunile mici, indecise

Si socialistii si-au dezvaluit intentia de a vota in favoarea aderarii celor doua state la UE " In principiu, intregul grup parlamentar va vota pentru", a firmat purtatorul de cuvant al formatiunii, Dimitris Komodromos.

La randul lor, reprezentantii Aliantei Liberal-Democratilor vor vota pentru aprobarea rapoartelor de aderare ale Romaniei si Bulgariei.

Pe langa formatiunile mari, in Parlamentul European a acces si un grup de partide mici, care detin, in total, 132 de locuri. Nici una dintre aceste formatiuni politice nu si-a exprimat inca pozitia fata de votul de azi. Aportul lor nu este, insa, atat de mare, incat sa influenteze soarta procesului de aderare.


Amanarea, o umilinta nemeritata

Daca majoritatea parlamentarilor au subliniat ca este esential ca Romania si Bulgaria sa continue spre aderare impreuna, Geoffrey Van Orden, raportorul pentru Bulgaria a spus ca ar fi nedrept ca tara vecina, care mai are putine probleme de rezolvat, sa astepte Romania inca un an fara motiv. In acest sens, Millan Mon, unul din reprezentantii Partidului Popular, a subliniat progresele evidente ale Romaniei in privinta combaterii coruptiei, garantarii libertatii presei si a independentei justitiei. Ar fi, spunea deputatul popular, o umilinta nemeritata pentru romani i cazul in care semnarea tratatului cu Bucurestiul va fi amanata. Aceeasi pozitie au avut-o si conservatori britanici din cadrul Partidului Popular, care s-au declarat impresionati de recenta intalnire de la Londra cu ministrul roman de externe, Mihai Razvan Ungureanu.


Asigurari de sprijin

De asemenea, belgianca Annemie Neyts-Uyttenbroeck (ALDE) a spus ca o mare majoritate din grupul sau parlamentar se pronunta in favoarea acceptului dat de Parlament, mai ales daca va putea continua sa fie implicat pana in momentul aderarii efective. In schimb, olandezul Erik Meijer (GUE/NGL) a spus ca este surprins de usurinta cu care majoritatea este de acord cu aderarea Romaniei si s-a intrebat daca acest lucru nu are de-a face cu legaturile lingvistice si culturale ale tarii cu anumite state membre.

Pe de alta parte, Marele Ducat de Luxemburg, care asigura presedintia Uniunii Europene in prezent, sprijina aderarea Romaniei la UE conform calendarului stabilit. Acesta este mesajul pe care presedintele Camerei Deputatilor din Parlamentul luxemburghez, Lucien Weiler, l-a transmis premierului Calin Popescu-Tariceanu, in timpul unei vizite in Romania, la sfarsitul lunii trecute.


Sustinerea a crescut

O alta sustinere ferma a semnarii tratatului de aderare in luna aprilie a venit din partea europarlamentarului socialist Janus Wiersma, care a intreprins de curand o vizita la Bucuresti.

In ceea ce priveste proiectul de raport asupra Romaniei, realizat de Pierre Moscovici, acesta atrage atentia asupra multor probleme, cu toate ca schimbarea guvernului este resimtita ca fiind de bun augur.

Aceasta este si parerea comisarului European pentru extindere, Olli Rehn, care in timpul recentei sale vizite in Romania aprecia ca, dupa venirea la putere a noului guvern, de dreapta, sustinerea a crescut, asa incat exista mai bine de 86% sanse sa se voteze in favoarea Romaniei.

La randul sau, co-presedintele Comitetului Parlamentar Mixt Romania-Uniunea Europeana, Guido Podesta, a apreciat ca Romania va obtine doua treimi din voturile parlamentarilor europeni. "Nu va fi un vot in unanimitate pentru ca exista pozitii diferentiate. Cred ca vom avea un vot care va reflecta destul de bine votul care s-a petrecut la ultima intrunire a Comsiei de Afaceri Externe. Cred ca vom avea cam doua treimi de voturi in favoare, dar nu am o bila de cristal in care sa ghicesc viitorul", a mai declarat Guido Podesta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea