Social

#coruptie #parlament #barometru #transparency international

Parlamentul este in ochii romanilor cea mai corupta institutie

Romanii cred ca Parlamentul este cea mai corupta institutie. Aceasta este concluzia relevata de raportul transparency international publicat astazi. In topul institutiilor corupte Legislativul roman este urmat de partidele politice si justitie.

Potrivit Barometrului Global al Coruptiei 2009 alcatuit de Transparency International si citat de Adevarul, o treime (33%) dintre romanii inclusi in cercetarea sociologica considera Parlamentul ca fiind zona cea mai corupta, spre deosebire de Bulgaria, care indica justitia drept cea mai corupta zona a tarii.

In acest sens Romania este singura tara din grupul sau regional care indica in proportie atat de mare Parlamentul drept cea mai corupta institutie. In urma tarii noastre la acest capitol se claseaza state precum Lituania, Israelul, Bulgaria sau Cehia.

Romanii considera ca nu doar Parlamentul este corupt, ci si partidele politice sau justitia. Potrivit Barometrului, 17% dintre respondenti au mentionat la capitolul coruptie partidele politice, 18% justitia, 13% sectorul privat, 15% functionarii publici si demnitarii, iar 4% presa.

Pe de alta parte, 69% dintre romanii chestionati sunt de parere ca actiunile guvernului roman in lupta impotriva coruptiei au fost ineficiente, doar 20% considerand ca actualele masuri care se iau in lupta anti-coruptie sunt eficiente.


Conform Adevarul, Barometrul Global al Coruptiei 2009 al Transparency International acopera 69 de tari si analizeaza experienta cotidiana a oamenilor in ceea ce priveste mita, coruptia sectorului privat si coruptia la nivel inalt in sase institutii - partide politice , demnitari si functionari publici , Parlament, afaceri si sector privat , sector juridic si mass-media.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea