Social

#ue #alocatii #parinti #scoala

Parintii romani primesc mii de euro in tarile UE

Romanii care muncesc legal in strainatate pot primi alocatii familiale care ajung si pana la 3.000 de euro in alte state UE.

Copiii romani care au unul sau ambii parinti plecati la munca pot beneficia de alocatii mai mari decat cele din Romania. In principalele state UE unde s-a cerut exportul prestatiilor familiale, cum e indemnizatia de maternitate, de crestere a copilului, alocatia de stat, valorile pot ajunge si pana la aproape 3.000 de euro pe luna. Principala conditie este ca parintii care solicita exportul acestor alocatii sa lucreze cu contract de munca. Potrivit regulamentelor europene, parintele angajat intr-un alt stat UE decat cel in care isi are resedinta si care solicita alocatii pentru copii va primi acest drept de la statul care ofera cea mai mare suma, a explicat Theodora Bertzi, secretar de stat in Ministerul Muncii (MMFES).

„Fie ca ambii parinti lucreaza in aceeasi tara sau in tari diferite, iar copilul locuieste in Romania, acestia vor primi suma de la statul care ofera cel mai mult, care este de obicei un complement diferential la cat iau in Romania“, explica specialista din MMFES, Adriana Vlad.

Potrivit unei sinteze pe sistemele de securitate sociala din alte state membre UE, realizata de MMFES, majoritatea statelor de unde romanii au cerut sa primeasca prestatiile prevad valori ale ajutorului pentru cresterea copilului care pleaca de la 67% din venitul parintelui si ajung chiar la 100%. In Romania, acesta are valoarea standard de 600 de lei lunar, la care se adauga alocatia de stat pentru copiii de pana la doi ani, de 200 de lei.

In Germania, alocatia parentala pentru tinerele familii, acordata pe maximum 14 luni, este de 67% din venitul pierdut de parinte pentru a sta acasa cu copilul si variaza intre minimum 300 si 1.800 de euro pe luna. In Spania se acorda o prestatie de maternitate pentru cei care isi iau concediu si au contribuit minimum 180 de zile in ultimii cinci ani, care se plateste cu 100% din salariu, timp de patru luni. In plus, exista alocatii familiale intre 291 si 2.910 euro pentru intretinerea copilului sau pentru cei care fac mai mult de doi copii.

In Ungaria se ofera un ajutor la nastere de 70% din remuneratia medie zilnica, impozabila, fara limita, timp de 168 de zile pentru cei asigurati in ultimii doi ani. Dupa expirarea acestei perioade, parintele primeste prima de ingrijire a copilului pana la doi ani, de 70% din remuneratia medie pe zi calendaristica, dar nu mai mult de 2.800 de lei. Statul ungar acorda si o alocatie familiala lunara pentru cheltuielile de educatie si de scolarizare, de aproape 170 de lei/copil. Exista si un Cont de economii bebe, care consta in circa 600 de lei noi pe contul Start nominativ, a carui suma plus dobanzi va putea fi accesata de copil la implinirea varstei de 18 ani, potrivit sintezei realizate de MMFES.

3.500 de alocatii occidentale

De la inceputul lui 2007, cand regulamentul european s-a aplicat in Romania, s-au primit in jur de 3.500 de cereri din alte state UE, cele mai multe din Italia, Ungaria, Germania si Spania. Iar cele mai multe solicitari de exportare a alocatiilor de stat au fost in judetele Mures, Satu Mare, Suceava, Brasov si Constanta, iar cele mai putine in Ialomita, Ilfov si Calarasi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea