Social

#bani de la Stat #bone #bani #parinti #promulgare

Parintii pot cere bani de la stat pentru bone. Proiectul merge la promulgare

Parintii vor putea cere bani de la stat pentru serviciile unei bone, care sa stea cu copilul pana la varsta de trei ani.

Propunerea legislativa cu aceasta masura a trecut de Parlament, urmand sa ajunga la presedintele tarii pentru promulgare, iar apoi va intra in vigoare in termen de 60 de zile.

Initiatorii vor sa vina in ajutorul celor care ar vrea sa se intoarca mai repede in campul muncii.

Cine poate lua bani pentru plata bonei

Pot beneficia de ajutor pentru plata bonelor categoriile de persoane eligibile, respectiv cele ale caror venituri nete lunare pe membru de familie nu depasesc 3.500 de lei. Acest sprijin financiar se acorda pentru fiecare copil de varsta prescolara parintelui, reprezentantului legal la care copilul locuieste in mod statornic sau persoanei desemnate de parinte pentru intretinerea copilului, pe perioada absentei parintilor.

Ajutorul va fi intre 250 si 710 lei:

  • pana la 2100 de lei - 710 lei ajutor;
  • de la 2101 lei pana la 2500 lei – 550 lei ajutor;
  • de la 2501 lei pana la 3000 lei – 390 lei ajutor;
  • de la 3001 lei pana la 3500 lei – 250 lei ajutor.

La determinarea venitului net lunar se ia in considerare media veniturilor nete realizate de beneficiar in ultimele sase luni anterioare solicitarii dreptului la ajutorul financiar.

Ajutorul financiar se acorda lunar, pentru fiecare copil de varsta prescolara pana cand implineste sase ani sau pana cand intra in sistemul de cresa

Ce conditii trebuie sa indeplineasca parintii pentru a primi bani

Parintii vor trebui sa faca dovada ca sunt angajati cu contract individual de munca ori ca desfasoara activitati independente (PFA, intreprindere individuala) sau ca sunt functionari sau exercita o functie de demnitate publica. Vor fi acceptati si somerii inregistrati la autoritati care nu au refuzat locuri de munca de la agentii.

O alta conditie importanta va fi aceea ca cei mici sa nu fie inscrisi la cresa/gradinita, sa nu fi fost refuzati la cresa/gradinita sau retrasi.
Initiativa prevede ca ajutorul financiar se acorda pe baza de cerere si documente doveditoare care atesta indeplinirea conditiilor prevazute de actul normativ.

Actul normativ prevede ca solicitantul are obligatia de a depune la serviciul public de asistenta sociala, din 6 in 6 luni, o declaratie pe propria raspundere privind mentinerea conditiilor de acordare a ajutorului. Neindeplinirea acestei obligatii in termen de maximum 30 zile de la implinirea termenului de 6 luni conduce la incetarea dreptului.

Sursa: avocatnet.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea