Social

#divertisment #cod civil #minister #parlament #pamflet

Pamfletul ramane permis de catre noul Cod Civil

Emisiunile romanesti de divertisment care au la baza pamfletul scapa de pedepsele noului Cod civil. Evenimentul zilei anunta ca parlamentarii au mentinut pamfletul in categoria speciilor care nu aduc atingere vietii private a persoanelor, dupa ce, initial, Ministerul Justitiei il omisese.

Noul Cod civil mentiona ca "folosirea numelui, a imaginii sau a vocii cuiva in alt scop decat informarea este atingere adusa vietii private", si ameninta astfel existenta unor emisiuni precum Divertis, Cronica Carcotasilor sau Mondenii.

Insa, in urma protestelor mai multor organizatii din societatea civila, printre care si Clubul Roman de Presa , senatorii deputatii care au discutat ieri pe baza noului Cod au decis ca utilizarea publica, in mod intentionat, a numelui, a imaginii sau a vocii unei persoane nu este considerata atingere adusa vietii private, daca acest lucru este "rezultatul unui act de creatie a unei opere de fictiune, este o satira sau un pamflet ".

Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Victor Ponta, declarase in urma cu doua zile ca va lucra personal la acest articol din Codul Civil pentru a nu incrimina emisiunile de divertisment si ca in forma finala a Codului Civil aceasta prevedere va fi rescrisa.

Despre dreptul la replica, parlamentarii au decis ca acesta trebuie publicat sau difuzat integral, dar "sa nu depaseasca nejustificat dimensiunile informatiei care a produs lezarea". Termenul in care poate fi solicitat un drept la replica este de 20 de zile de la data publicarii materialului in cauza si nu poate fi cerut in cazul "opiniilor si judecatilor de valoare" sau a situatiei in care au fost prezentate ambele puncte de vedere.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea