Social

Pallady si Ressu platesc lumina artistilor plastici

Uniunea Artistilor Plastici va scoate la licitatie tablouri de Pallady, Tuculescu, Camil Ressu pentru a scapa de faliment. Datoriile Uniunii s-au adunat din impozite si facturi neplatite la timp plus TVA-ul, plus penalitatile, care, in timp, au ajuns sa fie mai mari decit facturile.


Combinatul Fondului Plastic (CFP) ajunsese sa aiba pina de curind datorii catre stat de 16 miliarde de lei, datoriile, numite de artisti Mostenirea lui Ghildus, fiind acumulate de pe vremea cind Alexandru Ghildus era presedintele UAP. Pentru a scapa de faliment, artistii plastici sint nevoiti acum sa vinda lucrari din fondul de patrimoniu al Uniunii. Printre ele se numara picturi de Pallady, Nud in interior, un peisaj de Tuculescu, Natura moarta de Henry catargi si Jucatorii de sah de Ressu. Lucrarile au fost expertizate de criticul de arta Radu Ionescu. Suma la care au fost evaluate e confidentiala.

Pictind pe intuneric

Datoriile CFP catre stat au dus la inchiderea celor mai multe ateliere de creatie din care artistii isi scoteau bani. Desi CFP are o anumita autonomie fata de Uniune, falimentul Combinatului ar fi atras dupa sine si falimentul acesteia. Mai mult, Asociatia UAP filiala Bucuresti a colectat de la artisti chiriile pe ateliere, bani carora li s-a pierdut cu totul urma. Artistii s-au trezit cu atelierele inchise, cu lumina, gazul si apa taiate, situatie care a durat trei ani. Pentru a-si putea recapata atelierele, ei au fost nevoiti sa plateasca aceleasi facturi de doua ori. De altfel, presedintele Uniunii bucurestenilor, Marcel Bunea, a fost saltat de politie, cu catusele la miini, dupa care a fost eliberat, pe motiv ca nu era el vinovat de acumularea datoriilor Uniunii.

In 2002, cind a ajuns la conducerea UAP, Zamfir Dumitrescu a reziliat toate contractele paguboase incheiate de Ghildus si a schimbat intregul staff al CFP, ale carui datorii au scazut azi la doar 3 miliarde de lei .

Artistii au refuzat sa vinda

Pentru a scapa cu totul de datoriile acumulate sub administratia Ghildus, Zamfir Dumitrecu a propus sa fie scos la licitatie intreg fondul de patrimoniu, pe motiv ca degeaba avem tezaur, daca vom intra in faliment, supunind aceasta propunere Adunarii Generale a UAP. Artistii au refuzat sa fie instrainate operele de arta de patrimoniu, suspectindu-l pe Zamfir Dumitrescu, care este si deputat PSD, de relatii mai necurate cu anumiti colectionari de arta, printre care si cu Adrian Nastase.

Bine ca au cu ce

Mie-mi pare rau cind cineva trebuie sa se desparta de un lucru valoros, pe de alta parte insa, atunci cind cineva vinde o opera de arta ca sa se ingrijeasca, spun: Bine ca are cu ce, a declarat autorul expertizei, Radu Ionescu. Licitatia va avea loc pina la sfirsitul acestui an.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea