Social

Pagube de 150 milioane de euro

In urma inundatiilor au fost avariate peste 5.000 de case, 3.500 de persoane au fost evacuate si peste 120.000 de hectare de teren se afla sub ape.
Ploile si apele revarsate au inundat peste 120.000 de hectare de teren, potrivit estimarilor Ministerului Administratiei si Internelor.

Valorile exacte ale pagubelor produse de inundatii vor fi finalizate dupa desecarea zonelor afectate. Ministrul Administratiei si Internelor , Vasile Blaga, a tinut sa sublinieze si faptul ca "exista o tendinta a administratiei publice locale de a-si rezolva toate problemele din ultimii 50 de ani cu aceasta ocazie".

CIFRE. Pagubele produse de inundatii sunt impresionante: 3.543 de persoane au fost evacuate, au fost avariate 4.828 de case si 8.199 de anexe gospodaresti, iar 654 de case au fost distruse in intregime. De asemenea, sunt sub ape 127.954 hectare de teren si au fost afectate 75 de obiective social-economice, 112 poduri si podete, 63 km de drumuri, 83 km de strazi, o conducta de transport gaz metan si terasamentul caii ferate Buzau-Nehoiu. "Apa s-a scurs din Timis in zona inundabila, deci mai joasa, a Begai si, in acest moment, de fapt noi transferam apele, cele 200 milioane de metri cubi de apa, din zona Bega in raul Bega, pentru ca fundul Begai este mai ridicat cu un metru decat cel al Timisului", a declarat Vasile Blaga. El a spus ca acele 25 de pompe unguresti vor reusi sa sece aceasta "balta" in doua saptamani.

FONDURI. Guvernul a alocat pana acum 820 miliarde de lei, 20 milioane de euro si 150.000 de dolari pentru ajutorarea persoanelor sinistrate, au fost acordate alimente in valoare de 14 miliarde de lei, iar Ministerul Muncii a alocat 10 miliarde de lei pentru acordarea de ajutoare sociale . Pentru materiale sanitare, deratizare si dezinfectie vor fi alocate 10 miliarde de lei, iar pentru refacerea infrastructurii, 490 miliarde de lei. Se vor aloca 20 milioane de euro pentru constructia de case.

Guvernul a aprobat ieri acordarea unui nou ajutor umanitar cu titlu gratuit in limita sumei de 5 miliarde de lei, constand in 150 de tone de motorina necesara alimentarii pompelor din Timis. Motorina va fi scoasa de la rezerva de stat si va fi transportata de urgenta in Timis.

POMPE

Prima pompa de la Aversa a plecat ieri spre Timisoara si va putea fi pusa in functiune luni, ne-a declarat prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu . Duminica va a pleca o a doua pompa de mare putere, care va incepe sa lucreze cel tarziu pe 21 mai. Cea de-a treia pompa pleaca de la Aversa pe 17 mai si va lucra, probabil, din 23. Cele trei pompe functioneaza pe baza de curent electric si se vor afla in zonele Rudna si Cruceni. De saptamana viitoare vor fi trimise si pompe de capacitate mai mica. Pentru pompele de la Aversa, Consiliul Judetean Timis trebuie sa achizitioneze conducte de aspiratie si refulare in valoare de 1-1,5 miliarde, a spus prefectul de Timis. In zona Otelec functioneaza deja patru pompe din cele aduse din Ungaria si se lucreaza la instalarea celorlalte.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea