Social

Padurea contesei Popescu

Pe 30 octombrie 2004, cu putin inainte de alegeri, ROMSILVA aproba scoaterea definitiva din fondul forestier national a unei suprafete de 7000 mp la Azuga. Este vorba despre o padure de brazi, situata in spatele hotelului de patru stele in constructie de langa partia Sorica. Hotelul a apartinut initial firmei ITAL AGENCY, firma care a fost pusa pe picioare de DIP si predata apoi sotiei sale, in 2001. Elena Popescu (care si-a castigat titlul de contesa in urma mariajului cu contele italian Nicoletti) a devenit presedinte al consiliului de administratie la ITAL AGENCY, ea ocupandu-se personal de constructia hotelului. Tot Elena Popescu este cea care a perfectat, in calitate de presedinte al CA al ITAL AGENCY, contractul de cumparare de la ROMSILVA a celor 7000 mp de padure. Suma tranzactiei este ridicola: 700 milioane de lei, adica trei euro/mp. Acest lucru in conditiile in care terenurile din zona partiei Sorica au ajuns si la 150 euro/mp.

Padure a statului vanduta fara compensari

Dar pretul foarte mic este doar o mica parte din manevrele imobiliare ale familiei Popescu.
"Hotararea de scoatere definitiva a 7000 mp de padure din spatele hotelului Azuga, din fondul forestier, fara compensare , este ilegala", se arata intr-un raport al inspectorilor silvici de la directia Inspectoratului Silvic Prahova. Surse din cadrul Inspectoratului Silvic ne-au declarat ca "orice scoatere definitiva din fondul forestier national nu se face decat prin compesare". "Adica, din punct de vedere legal, persoana privata care primeste padure de la ROMSILVA trebuie sa cedeze fondului forestier national un teren echivalent cu cel primit in proprietate, pentru a fi impadurit. Totodata, persoana respectiva este obligata sa asigure cheltuielile pentru impadurirea acelui teren", au adaugat sursele citate. Intr-un memoriu justificativ, firma ITAL AGENCY, proprietara hotelului, vine cu o serie de argumente pentru achizitionarea terenului forestier: "Pentru a se oferi turistilor posibilitatea de petrecere a timpului in aer liber, in cadrul natural existent, se solicita o suprafata de 7000 mp, in imediata apropiere a acestui hotel, necesara amenajarii unui spatiu mic de plimbare si recreere. Acest spatiu se va amenaja cu alei pietonale, realizate din dale de piatra, prevazute cu trepte tot din piatra, care vor prelua diferentele de nivel. Pentru amenajarea acestui teren nu se vor efectua defrisari si el va servi pentru extinderea suprafetei plantate si amenajare a hotelului". Pe aceasta cale, firma condusa la acea vreme de sotia lui DIP se angajeaza sa nu defriseze padurea primita in proprietate. Insa tocmai proiectul amenajarii acestei zone prevede taierile de copaci. Trebuie precizat faptul ca padurea din spatele hotelului este destul de deasa. Iar pentru construirea unei cai de acces, cu alei si trepte din piatra, vor fi necesare defrisari masive .

Contract declarat caduc

O alta ilegalitate a acestei afaceri este prezentata in raportul inspectorilor silvici: "Vanzarea catre ITAL AGENCY este ilegala pentru ca nu exista acordul proprietarului (statul). Directia Silvica Ploiesti nu este proprietar, ci administrator al padurilor statului, asadar, hotararea de scoatere definitiva din fondul forestier este ilegala". Este vorba despre faptul ca acest contract este semnat de Directia Silvica Ploiesti, reprezentata de Dorin Garbacea, in calitate de director, si firma ITAL AGENCY, reprezentata prin Iordache Daniela. Raportul constata faptul ca Directia Silvica Ploiesti nu avea autoritatea pentru a scoate din fondul national forestier 7000 mp. Sursele citate ne-au declarat ca era nevoie de semnatura pe contract a directiei generale a ROMSILVA. Dorin Garbacea, fostul director al ROMSILVA, sustine insa ca el doar a pus in aplicare o decizie care fusese luata deja la Bucuresti si ca semnatura sa a fost doar o formalitate. Interesant este ca, intr-adevar, exista o decizie a conducerii centrale a ROMSILVA, in speta Directia Teritoriala de Regim Silvic si de vanatoare Bucuresti, care aproba "scoaterea definitiva din circuitul silvic a suprafetei de 7000 mp teren forestier, fara defrisarea vegetatiei forestiere pentru SC ITAL AGENCY". Insa conducerea de la Bucuresti a evitat probabil sa-si puna semnatura pe contractul de vanzare-cumparare. Tocmai pentru ca o serie din prevederi ale acestuia nu erau conform legii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea