Social

Pacuraru: „La sate e destula forta de munca”

Ministrul muncii, Paul Pacuraru , ii invita pe patroni sa „mearga din poarta-n poarta" dupa angajati.

Ministrul muncii spune ca deficitul de muncitori din Romania este de 100.000 de persoane, si nu de peste 300.000, asa cum sustin angajatorii.

In mediul rural exista „destula forta de munca " ce poate fi angajata in sectoarele economice deficitare, a declarat ieri ministrul muncii, Paul Pacuraru. El a propus patronilor care au nevoie de forta de munca „sa mearga din poarta in poarta, sa faca centre de formare in marile comune". In opinia ministrului muncii, in mediul rural exista doua categorii de persoane care pot fi angajate: tinerii care nu au fost niciodata angajati si personalul disponibilizat din industrie la jumatatea anilor ‘90.

Patronii il contrazic

Pacuraru este de parere ca deficitul de muncitori se va acutiza abia peste 5-10 ani, din cauza scaderii populatiei. "2008 este primul an cand deficitul demografic va incepe sa bata in poarta pietei fortei de munca. In urmatorii cinci, sapte, zece ani deficitul demografic va accentua an de an deficitul de forta de munca", a explicat ministrul.

Reprezentantii patronatelor sustin insa ca industria se confrunta deja cu o lipsa majora de muncitori si cer guvernului sa ia masuri pentru rezolvarea situatiei.

Deficit de 400.000 de persoane, in 2013

Directorul general al Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), Adriana Iftime, a spus ca firmele de constructii aveau nevoie, anul trecut, de aproximativ 360.000 de muncitori. Iftime a precizat ca, din cauza lipsei de muncitori, exista o mare presiune pentru majorarea salariilor, remuneratiile lunare fiind marite deja cu 15 la suta fata de anul trecut.

Astfel, patronii cer guvernului reducerea fiscalitatii, majorarea numarului de permise de munca pentru straini sau stimularea angajatorilor sa investeasca in formare profesionala .

Potrivit datelor furnizate de Comisia Nationala de Prognoza (CNP), fluxul de migranti romani a fost, in 2007, mai putin intens decat in anii premergatori aderarii la UE. Presedintele CNP, Ion Ghizdeanu, a explicat ca incetinirea emigrarii are drept cauze cresterea economica a Romaniei .

Acest lucru a generat venituri apropiate de cele din UE si preocuparea statelor europene dezvoltate de a-si externaliza activitatile, apeland tot mai mult la exportul de activitati, si nu la importul de "creiere". Prognoza estimeaza ca, pana in 2013, deficitul de forta de munca va ajunge la 400.000 de persoane.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea