Social

Pact diplomatic Bush – Putin

Documentul ar urma sa fixeze cadrul de cooperare pe termen lung, inainte de schimbarile de garda de la Kremlin si Casa Alba

Administratia Bush incearca sa il convinga pe presedintele rus Vladimir Putin sa semneze un acord pe termen lung privind relatiile Moscova - Washington. Bush a facut apel catre Putin intr-o scrisoare care i-a fost inmanata acestuia de Condoleezza Rice si Robert Gates, in timpul recentei vizite la Moscova, scrie "Financial Times".

Cei doi presedinti ar putea discuta si fata in fata aceasta problema. Oficialii americani spun ca Putin a dat de inteles ca ar dori sa aiba o intrevedere cu Bush inainte de incheierea mandatului sau, in mai. Reprezentantii administratiei Bush sustin ca John McCain, Hillary Clinton si Barack Obama – toti critici ai Rusiei in campaniile electorale – ar fi parteneri de negociere mai putin confortabili pentru Moscova, in comparatie cu actualul presedinte.

Propunerea SUA ar urma sa asigure un cadru de cooperare cu Rusia in diferite sectoare. Cea mai controversata problema este planul SUA de a construi un scut antiracheta in Polonia si Cehia. Oficialii americani sunt ingrijorati ca aceasta controversa, la care se adauga opozitia Rusiei fata de apropierea de NATO a Ucrainei si Georgiei, ar putea crea probleme la summitul NATO ce va avea loc la Bucuresti saptamana viitoare.

Cultivarea increderii reciproce

Condoleezza Rice si Robert Gates au inmanat oficialilor rusi un "Memorandum de intelegere" de sase pagini ce contine o declaratie a valorilor comune, inclusiv democratia, dar si o referire la parteneriatul Rusia – NATO - SUA.

Cei doi oficiali americani i-au mai inmanat lui Putin si un document detaliat de "cultivare a increderii reciproce" privind apararea antiracheta, ce cuprinde idei precum acreditarea reciproca a oficialilor la diferite facilitati militare, inclusiv ofiteri rusi la bazele din SUA sau la cele din Cehia si Polonia, cu acordul celor doua tari. SUA au facut oferta de a consulta Moscova privind orice viitoare crestere a numarului de interceptoare la bazele din Cehia si Polonia.

Oficialii rusi spun ca aceste concesii ale americanilor au reusit intrucatva sa aplaneze temerile Moscovei, dar un politician de marca apropiat Kremlinului a declarat pentru "Financial Times" ca ele nu sunt suficiente. "Este nevoie de o noua forma de securitate ruso-americano-europeana, un sistem comun ", a spus sursa.

SUA au fost de acord cu solicitarea Rusiei de a lucra la inlocuirea Tratatului de Reducere a Armelor Strategice, care expira in 2009.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea