Social

Pacientii pot cere alta marca de medicamente

Farmacistii vor putea substitui, la cererea si pe raspunderea pacientului, medicamentele prescrise de medici sub denumirea comerciala, potrivit contractului-cadru privind conditiile de acordare a asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pe anul 2008.

"In general, nu se fac substituiri de medicamente, dar daca pacientul nu gaseste ce este prescris si nu mai are rabdare sa revina a doua zi, cand respectiva farmacie il primeste, poate schimba medicamentul pe propria raspundere", a explicat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu , citat de NewsIn. Pacientul mai poate schimba medicamentul prescris si atunci cand doreste unul mai ieftin.

In contractul-cadru se prevede obligatia expresa a medicului de familie de a prescrie un medicament sub forma sa comerciala, si nu prin denumirea substantei active. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a explicat ca decizia privind schimbarea unui medicament in farmacie a aparut dupa o discutie pe care a avut-o cu Colegiul Farmacistilor din Romania (CFR).

Reprezentantii Colegiului Farmacistilor s-au declarat nemultumiti, in mai multe randuri, de decizia ministrului Sanatatii de a schimba modul de prescriere a medicamentelor pe reteta, de la prescrierea substantei active la denumirea comerciala a medicamentului.

Nicolaescu i-a acuzat pe farmacisti , la sfarsitul lunii februarie, ca sunt hoti si imbuibati si se preteaza la diverse tertipuri pentru a pacali oamenii. Ministrul considera ca masura luata in privinta schimbarii modului de prescriere a medicamentelor este in favoarea pacientului, iar “cei care vorbesc se tem ca isi pierd privilegiile".

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea