Social

#medic de familie #vanzare #praxis

Pacienti vanduti de catre medicii de familie

Lista de pacienti a unui medic de familie poate fi vanduta legal catre alt medic, fara ca pacientii sa fie informati ca medicul lor de familie se schimba.

Ordinul 1322/2006 emis de Ministerul Sanatatii reglementeaza metodologia de preluare a unui praxis de medic de familie: cabinetul, odata cu toti pacientii lui. Actul nu cuprinde insa nicio mentiune despre informarea pacientului care va fi "vandut" unui alt medic.

Listele cu numele si detaliile pacientilor sunt scoase la vanzare pe forumuri de internet frecventate de medici de familie . Juristii spun ca informarea pacientilor asupra schimbarii medicului de familie ar trebui facuta de CNAS si nu de catre medici, conform Romania Libera.

Suma medie ceruta pentru fiecare pacient este de sase euro. Astfel, pretul unei liste porneste de la 4.000 euro si poate depasi suma de 20.000 euro.

Liste de pacienti in valoare de zeci de mii de euro

Existenta tranzactiilor a fost recunoscuta de catre presedintele Colegiului Medicilor Bacau, Elena Stanga: "Avem colegi care ies la pensie sau care se retrag din activitate din diferite motive si care au recurs la aceasta posibilitate".

Prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, considera ca vanzarea praxisului de medicina de familie trebuie facuta numai printr-un concurs corect pentru ocuparea postului, dupa modelul altor tari europene.

In cazuri de deces, praxisul unui medic de familie poate fi preluat de mostenitori daca acestia sunt si ei medici de familie. In caz contrar, mostenitorii sunt nevoiti sa vinda praxisul in maxim un an, timp in care au dreptul sa angajeze un medic de familie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea