Social

#Schimbarea la Fata #traditii si obiceiuri #sarbatoare

Ortodocsii sarbatoresc maine Schimbarea la Fata a Domnului! Traditii si obiceiuri

Sambata, 6 august, ortodocsii sarbatoresc Schimbarea la Fata a Domnului, ce aminteste de o minune a lui Iisus, sarbatoare numita in popor Pobreajenul si considerata a marca despartirea de vara.

Sarbatoarea se refera la momentul schimbarii minunate la fata a lui Iisus, in Muntele Taborului, in fata ucenicilor sai Petru, Ioan si Iacov, cu care a urcat pe munte ca sa se roage.

Aceasta a fost prima minune a Mantuitorului asupra Sa, prin care si-a aratat slava dumnezeiasca inaintea apostolilor.

Pe langa semnificatia religioasa, Schimbarea la Fata a fost asimilata in popor ca zi ce marcheaza despartirea de vara, altfel spus, schimbarea vesmintelor naturii, dar si ale oamenilor, cu cele ale noului anotimp care se pregateste sa soseasca. De-acum, frunzele incep a se ingalbeni, apele a se raci, iar pasarile migratoare incep a-si pregati plecarea.

In aceasta zi nu se lucreaza, iar credinciosii duc la biserica fructe din noua recolta, care se binecuvanteaza si apoi se impart. Tot acum se aduna si plante de leac.

Pana in 6 august, agricultorii trebuie sa fi terminat cositul si pregatitul fanului, pentru ca iarba imbatraneste.

Tot in popor se mai spune ca de Schimbarea la Fata nu este bine sa te certi cu nimeni si nici sa te certe cineva, ca asa vei fi tot anul, pana la urmatoarea Schimbare la Fata.

Din aceasta zi se interzice scaldatul, dar si culcatul afara.

Pentru ca este in timpul postului de Sfanta Maria, Schimbarea la Fata se praznuieste prin dezlegare la peste.

Sursa foto: jurnalspiritual.eu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea