Social

Ortacii de la Anina vor disponibilizarea

85 de mineri dintre cei 270 care urmau sa ramina angajati la Anina dupa 20 ianuarie, data disponibilizarilor, si-au depus ieri cereri de disponibilizare . Ortacii nu mai vor sa se intoarca in subteran dupa explozia de simbata.

Toti minerii care si-au pierdut viata in explozia de la Anina se aflau pe lista de disponibilizari, care urma sa intre in vigoare din 20 ianuarie. Potrivit directorului minei, Nicolae Calamariu, ziua de simbata putea fi ultima zi de subteran pentru ortacii care au fost prinsi de explozie cu doar jumatate de ora inainte de iesirea din sut. Asta deoarece, a explicat directorul, legea prevede ca, in cazul disponibilizarilor, in ultima saptamina de munca angajatul sa se prezinte doar la jumatate din program. Aceeasi lege le permite disponibilizatilor sa nu mai intre in subteran in ultimele cinci zile lucratoare .

Minerii raniti au sanse mici

Starea celor doi mineri care au supravietuit exploziei si sint internati in spital, la Timisoara, este in continuare foarte grava. Sansele de supravietuire au crescut putin, dar sint inca foarte mici, sub 20%. Au arsuri grave, iar suprafata afectata este foarte mare, la fiecare fiind peste 50%, a declarat Tiberiu Bratu, chirurgul plastic care se ocupa de cei doi mineri. Sectia de toxicologie de la Institutul de Medicina Legala din Timisoara urmeaza sa reanalizeze testele referitoare la monoxidul de carbon din singele minerilor morti. In urma autopsiei, legistii au exclus posibilitatea ca ortacii sa fi fost bauti. Iosif Raris, medic-sef de medicina legala la Spitalul din Resita , a declarat ca probele pentru stabilirea alcoolemiei minerilor au iesit negative.

Eroare umana

Personal, cred ca au fost erori umane. Era schimbul patru, nu era nimeni din conducere, s-au facut greseli. Oricum, cred ca acumularea de gaz a fost rapida. Exista posibilitatea ca metanometrul artificierului sa nu fi functionat bine. Dar, oricum, mai erau cel putin doua si nu puteau ca toate sa greseasca, spune Ioan Dunarintiu, liderul sindical din Anina.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea