Social

Orfani temporari pe baza de capsune

Plecati sa munceasca in strainatate, romanii au lasat in tara 23.000 de copii nesupravegheati. Autoritatile vor sa faca inventarierea lor cu ajutorul vecinilor, dar si cu cel al profesorilor. Ei vor trebui sa dea detalii despre comportamentul copiilor si despre situatia lor la invatatura .

Cei mai multi dintre copiii romani care traiesc fara parinti sint ingrijiti de rudele indepartate sau chiar de fratii lor mai mari. O parte dintre ei ajung sa abandoneze scoala sau sa intre in anturaje periculoase, potrivit lectorului Gabriela Irimescu , autoarea unui studiu despre copiii lasati singuri, publicat de curind la Fundatia Alternative Sociale. Solutia pe care a gasit-o Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului (ANPC) este ca, incepind din primavara, toti copiii romanilor plecati la munca in strainatate sa fie monitorizati. Planul autoritatilor vizeaza, in primul rind, gasirea acestor copii, dupa datele declarate de parinti la Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca. Apoi, ei vor fi supravegheati constant de asistentii sociali prezenti la nivelul primariilor.

1.700 de copii au ajuns in plasament

De asemenea, profesorii si vecinii din comunitatile locale vor trebui sa semnaleze autoritatilor cazurile pe care le intilnesc. Un rol foarte important il au si profesorii, invatatorii si chiar vecinii din comunitatile locale, care trebuie sa anunte autoritatile in cazul copiilor care au probleme, spune Ioana Nedelcu, subsecretar de stat la ANPC. Daca vom descoperi ca acesti copii nu sint bine ingrijiti si daca situatia este foarte grava, putem chiar sa recurgem la masura institutionalizarii lor in centre de plasament, a adaugat Ioana Nedelcu. 1.700 de copii au ajuns deja intr-o forma de protectie sociala de tip plasament, tocmai pentru ca parintii lor nu i-au lasat pe miini bune.

Odraslele ilegalistilor, scapate de evidenta

Problema, semnalata si de autoritati, este ca statistica acopera doar copiii romanilor care au plecat la munca in strainatate legal, adica in jur de 170.000, potrivit secretarului de stat ANPC, Bogdan Panait. Acesta a estimat, insa, ca numarul real al tuturor imigrantilor romani ajunge la 2-2,5 milioane. Ceea ce inseamna ca, estimativ, peste 200.000 de copii nu sint luati in evidenta, pentru ca parintii lor au plecat la munca ilegal. Dar, chiar si pentru cei plecati legal, masura autoritatilor de a-i obliga sa depuna o declaratie ca au cu cine lasa copiii nu a fost foarte eficienta. Directiile locale de protectie a copilului au descoperit ca unii copii erau ingrijiti de frati, si ei minori, in timp ce altii trebuiau sa munceasca pentru ca devenisera cap al familiei, potrivit subsecretarului Nedelcu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea