Social

Orezul , un tonic pentru orice varsta

In urma cu mai bine de trei milenii, in Orientul Mijlociu, bobul de orez reprezenta simbolul fertilitatii Pamantului si puterea zeilor Binelui. Studiile recente ale unor antropologi confirma aceste concluzii: in China antica, boabele de orez erau folosite in practicarea unor ritualuri magico-religioase.

Cu timpul, sub influenta migratiei unor popoare venite din nord-vestul Siberiei, orezul a devenit un aliment indispensabil in hrana multor popoare. Valorificat in mii de retete, alaturi de proteine (animale sau vegetale), de legume si fructe, orezul este un tonic pentru fiecare dintre noi, in toate etapele vietii.

Misterele boabelor

Compozitia chimica a bobului de orez a trezit interesul medicilor si biologilor din numeroase tari. O descoperire importanta apartine, in acest sens, medicului francez Jean Valnet, preocupat de studii fitoterapeutice.

El a ajuns la concluzia ca bobul de orez (inclusiv cel decorticat) este bogat in vitamine (A, B1, B2, B6) – care nu se degradeaza prin prelucrarea termica – si in saruri minerale precum sodiul, magneziul, potasiul, fierul, fosforul, prezente intr-o formula benefica digestiei.

Surprinzator, noile studii au scos la iveala ca unele soiuri de orez, cultivate in Europa, contin si un procent minor de metale slab radioactive si este posibil ca efectele acestora sa influenteze pozitiv echilibrul energetic al organismului.

Cercetarile efectuate de un grup de biologi britanici de la Universitatea din Manchester demonstrau, acum sapte ani, ca dietele bogate in orez, folosite frecvent de asiatici , sunt un scut protector in fata riscului de a contacta boli digestive grave, chiar si diferite forme de cancer. In privinta fosforului existent in bobul de orez, acesta are un efect foarte bun asupra sistemului nervos si in functionarea fara probleme a creierului.

Tonic pentru copii

Etapa de trecere de la copilarie la pubertate , atat de dificila, poate fi depasita mai usor de cei care mananca mai mult orez. Studiile medicului olandez Ditter Van Demhagl, efectuate in urma cu 20 de ani, dovedesc beneficiile consumului frecvent de orez asupra copiilor cu deficiente de crestere, deoarece acest aliment usureaza procesul de asimilare a diferitelor minerale in organismul uman.

Tot doctorul Ditter Van Demhagl a studiat si efectul orezului asupra adolescentilor care se maturizeaza in etapa urmatoare, adica trecerea la varsta tanara. Vitamina B6 , care contribuie la maturizarea adolescentului, se asimileaza cu mare dificultate intre 20 si 24 de ani. De aceea, dr. Ditter recomanda „medicamentul" orez la micul dejun tuturor, in special tinerilor care au probleme psihoafective: depresii, obsesii si crize de isterie.

Aportul de clor si potasiu, oferit de dieta matinala cu orez, reduce starea de nervozitate cu 70%. Dr. K.Y. Rothbens de la Universitatea irlandeza New Scientist I.B., Dublin, a facut noi precizari privind consumul de orez in etapa „crizei de la 40 de ani."

„Un consum ponderat de orez la mesele principale contribuie la detoxifierea hepatica a compusilor ureei. In plus, este o solutie profilactica moderna, in cazul impotentei si al frigiditatii, daca dieta este mai saraca in lipide animale, mai ales de porc." Cercetatorii interesati de efectele acestei cereale asupra problemelor pe care le ridica varsta de 65 de ani au ajuns la concluzii incurajatoare.

Dietele bogate in orez, scut protector impotriva cancerului

Orezul, ca un „medic" prevazator, il sustine pe varstnic in aceste momente care favorizeaza aparitia diferitelor boli. Preparat cu legume, verdeturi sau sub forma de garnitura la friptura, orezul este un aliment hranitor, care asigura un aport de energie necesar pentru rezolvarea problemelor zilnice specifice acestei etape de viata. Studiile recente demonstreaza ca, in aceasta faza, orezul contribuie si la regenerarea tesuturilor unor glande endocrine.

Dieta cu ceaiuri

In etapa senectutii, marcata de prezenta bolilor severe, cercetatorii atrag atentia asupra hranei care sa inlature pericolul unor atacuri cerebrale. Acum, hipertensiunea trebuie tinuta sub control: trebuie sa predomine alimentele nesarate, fara condimente iuti, legumele si fructele recomandate de medic in functie de afectiunile cronice.

Si tot mai multi specialisti considera ca o dieta hranitoare si energizanta trebuie sa includa ceaiurile din orez, un compot de mere verzi sau lamai verzi, amestecat cu ceaiul de orez.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea