Social

Orasul subteran de sub Piata Revolutiei

Adriean Videanu a anuntat ca Piata Revolutiei va intra in transformare, urmind ca acolo sa rasara doua constructii noi si trei piatete, plus un oras subteran. Toate in termen de trei ani.

Municipalitatea vrea ca in termen de trei ani sa reconfigureze Piata Revolutiei. Aceasta va fi impartita in trei piatete: una catre Ateneul Roman, alta intre Palatul Regal si Biblioteca Nationala , iar cea de-a treia, in fata actualului Minister de Interne.

Acolo se vor ridica doua ansambluri arhitecturale cu destinatie comerciala si culturala, avind o inaltime de 30 de metri. Unul va fi amplasat pe platoul din fata Ministerului Administratiei, iar altul va fi construit in parcarea din fata restaurantului Cina, ne-a explicat Viorel Hurduc, presedintele filialei teritoriale Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania.

Videanu incinge spiritele culturale

Punerea in practica a proiectului de sistematizare a zonei respective presupune mutarea mult contestatului monument al revolutiei realizat de Alexandru Ghildus, precum si a ansamblului statuar Iuliu Maniu , lucrare a sculptorului Mircea Spataru. Numai ca legislatia spune ca orice monument istoric nu poate fi mutat fara acordul autorului.

Si bolsevicul ala de Iliescu a incercat sa-l mute pe Maniu din Piata Regala. Monumentul lui Ghildus este amplasat abuziv, dupa bunul plac al lui Iliescu, ca el a fost tartorul. monumentul revolutiei nu are ce cauta acolo, dar ansamblul Maniu se poate integra perfect in zona, a spus Mircea Spataru.

Insa nici Ghildus nu vrea sa isi mute monumentul. Nu am sa-mi dau acordul pentru mutarea lucrarii mele indiferent cite zerouri va avea suma ce mi se va oferi. Sa fie clar!, a precizat acesta. Hurduc zice, in schimb, ca ele vor fi mutate, insa nu foarte departe de locul lor initial.

Ministerul Culturii vorbeste despre greseli

Arhitectii sustin ideea primarului general. Sistematizarea Pietei Palatului este bine venita. Trebuie sa ne stabilim prioritatile: pe primul loc vine binele cetateanului si de-abia apoi grija fata de monumente. Amplasarea Monumentului Revolutiei acolo a fost de la bun inceput discutabila, e de parere Serban Sturdza, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania.

Pe de alta parte, Virgil Nitulescu, ministru secretar de stat in Ministerul Culturii si Cultelor, e de parere ca primaria a facut citiva pasi gresiti.

Autoritatile culturale cer concurs

Ar fi trebuit mai intii sa se organizeze un concurs de proiecte jurizat de o comisie de experti in arhitectura si urbanistica. E drept ca organizarea unui concurs presupune timp si bani, dar vorbim totusi de Piata Palatului. Ministerul Culturii este si el interesat de modul in care va arata Piata Palatului, pentru ca doua dintre obiectivele noastre cele mai importante sint amplasate in zona, Muzeul National de Arta si Filarmonica, a comentat Nitulescu.

Oras cultural subteran
Cladirile ce vor fi construite in Piata Revolutiei vor fi legate intre ele printr-un pasaj subteran, care va avea patru niveluri. Pe primele doua niveluri se vor construi spatii culturale si comerciale, iar pe ultimele doua va fi amenajata o parcare cu o capacitate pentru 2.000 de masini, ne-a explicat Viorel Hurduc. Accesul in subteran se va face prin parcul din fata Ateneului si dinspre Sala Palatului. Totodata, alte guri de acces vor fi si in cele doua noi constructii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea