Social

#situatia umanitara #victime #ofensiva israeliana #gaza

Orasul Gaza, izolat de sudul teritoriului

Fortele israeliene si-au continuat in noaptea de duminica spre luni ofensiva terestra in centrul Fasiei Gaza, unde peste 510 palestinieni au fost ucisi de la inceputul conflictului declansat de Israel pentru a pune capat atacurilor cu rachete lansate de Hamas, relateaza AFP.

Sprijinite de bombardamente ale artileriei si aviatiei, trupele terestre israeliene au avansat in mai multe sectoare ale teritoriului controlat de Hamas, unde intrasera sambata seara, dupa o saptamana de atacuri aeriene.

In pofida deteriorarii situatiei umanitare din Gaza, Israelul a subliniat ca nu isi va inceta ofensiva, in timp ce mai multe initiative diplomatice incercau, duminica, sa obtina un armistitiu .

Seful serviciilor de urgenta din Gaza, Mouawiya Hassanein, a anuntat ca 512 palestinieni, dintre care 87 de copii, au murit si peste 2.450 au fost raniti de la inceputul conflictului, in 27 decembrie. El a avertizat ca acest bilant nu reflecta realitatea, din cauza dificultatii cu care ambulantele ajung in locurile vizate de armata israeliana .

Martori citati de AFP au afirmat ca blindatele israeliene au ocupat pozitii duminica pe axa Salaheddin, principalul drum dintre nordul si sudul Fasiei Gaza, izoland orasul Gaza de sudul teritoriului. Trupele israeliene au avansat, de asemenea, spre periferia orasului Gaza si in special in cartierul Zeitoun (est).

In cursul zilei de duminca, aveau loc confruntari si in nord, in apropierea localitatilor Jabaliya, Beit Hanoun si Beit Lahya. In cursul serii, bombardamentele au scazut in intensitate, in timp ce avioanele militare israeliene continuau sa survoleze teritoriul.

Cel putin 70 de palestinieni au fost ucisi de la intrarea trupelor israeliene in Fasia Gaza, sambata seara, au anuntat surse medicale palestiniene. De partea israeliana, un bilant oficial a anuntat duminica moartea unui soldat si ranirea altor 19. In total, 49 de militari israelieni au fost raniti de la inceputul ofensivei terestre.

Conflictul a antrenat degradarea situatiei umanitare deja precare intr-un teritoriu aglomerat, in care traiesc 1,5 milioane de locuitori. Majoritatea localitatilor au ramas fara electricitate, iar penuria de combustibil se agraveaza.

Magazinele si institutiile publice au fost inchise duminica. Strazile erau goale, cu exceptia cozilor din fata celor cateva magazine alimentare deschise.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea