Social

#canicula #orase #vreme

Orasenii, cei mai loviti de canicula

Orasenii infrunta canicula la temperaturi aproape duble fata de cele anuntate. Acest lucru se intampla din cauza caldurii reflectate la nivelul asfaltului si betoanelor blocurilor, a traficului aglomerat, dar si de lipsa spatiilor verzi.

Atunci cand meteorologii vorbesc despre temperaturi de 35 de grade, prognozele sunt pentru locuitorii marilor orase, vesti proaste. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca in oras, canicula este mult mai accentuata de toate elementele orasului: betoane, transport, asfalt.

Temperaturile la sol ajung la valori de aproximativ 70 de grade, lucru care duce la transformarea trotuarelor si a suprafetei circulabile intr-un fel de plastilina care se muleaza sub picioarele trecatorilor si rotine masinilor, dupa cum noteaza Adevarul. Desi autoritatile locale trimit pe strazi masini care sa ude asfaltul, incercand sa mai racoreasca atat carosabilul, cat si trotuarele, insa acestea sunt doar masuri cu efect temporar.

Bucurestiul poate fi considerat polul caldurii din Romania, iar pe anumite artere, mai ales in centru, la orele de varf, temperaturile au cu cateva grade in plus fata de spusele meteorologilor. De exemplu, astazi, la o temperatura de 33 de grade Celsius, inregistrata la Baneasa, pe strazile Capitalei, la umbra, vor fi 36 de grade, cu trei grade in plus fata de statia meteo iar caldura reala, resimtita in aer, va fi 37 de grade. La soare, temperatura din Capitala va creste cu sase grade fata de adapostul meteo, ajungand la 39 de grade, dupa cum anunta Adevarul.

Indicele de confort termic arata reactia organismului la canicula

In ce priveste modul in care organismul uman reactioneaza la canicula, acesta este diferit in functie de fiecare organism in parte, depinzand si de gradul de umezeala din exterior. Pentru a calcula modul in care temperatura este resimtita de organismul uman, meteorologii americani au inventat formula de calcul prin care au determinat „indicele de confort termic”( ICT ), caruia, in urma calculelor, i-a fost stabilit un prag critic de 80.

“In mod normal, corpul se raceste prin transpiratie, proces in timpul caruia apa se evapora, iar, ca urmare, caldura retinuta se diminueaza. Atunci cand umiditatea relativa este mare, rata de evaporare a apei se reduce. Acest lucru inseamna o racire mai lenta a corpului, care retine mai multa caldura decat ar face-o in aer uscat. Pragul critic este de 80.Acolo unde valoarea este egala sau mai mare, populatia trebuie sa se protejeze”, spune Dumitru Balta, citat de Adevarul.

Pentru a nu ingrosa randurile celor care cer ajutorul echipajelor de Salvare din cauza caniculei, medicii le recomanda categoriilor cele mai expuse, respectiv cei cu boli cronice, batranii si copiii, sa incerce sa le urmeze sfaturile: sa consume doi litri de apa pe zi, sa faca 2-3 dusuri pe zi, cu apa la temperatura corpului, sa consume hrana rece, sa se imbrace cu haine din bumbac, sa tina ferestrele inchise pe timpul zilei si sa tina aerul conditionat pe o temperatura cu 5 grade mai mica decat cea de afara.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea