Social

#stefan banica jr #fotografie #caricatura #festival

Oras mic - cultura mare

"Dictatorii Risului" este una dintre cele mai importante manifestari culturale de profil din sud-estul Europei. De sapte ani incoace, concursul de fotografie si caricatura aduna la Calarasi (orasul organizator al evenimentului) lucrarile celor mai buni caricaturisti ai lumii.

Succesul pe care "Dictatorii risului" l-a avut de-a lungul editiilor sale l-a introdus in circuitul mondial al festivalurilor de caricatura, fiind cotat cu 4 stele. O data cu editia din acest an, care va avea loc in luna octombrie, a devenit Festivalul Mondial de Umor de la Calarasi, cu 7 sectiuni , unele dintre ele fiind acum introduse.

La sectiunea caricatura, tema editiei din 2008 este " Dictatura fotbalului", organizatorii propunindu-si o expozitie itineranta in Africa de Sud, gazda campionatului de fotbal din 2010. De asemenea, presedintele executiv al evenimentului, Sorin Danciu, a declarat ca in acest sens ca pentru acest proiect a cerut si acordul unei colaborari cu Federatia Romana de Fotbal.

Peste 1.000 de participanti isi vor prezenta lucrarile in 2008 la "Dictatorii Risului", concurenti de pe cinci continente, din aproape 60 de tari: Romania, Norvegia, Polonia, Germania, Anglia, Ungaria, Franta, Canada, Statele Unite ale Americii, Australia, Turcia, Iran, Thailanda, China, Rusia, Egipt, Israel si multe alte state ale lumii.

BANICA JR PREMIAZA. Celelalte sectiuni ale concursului sint: caricatura portret, in care vor fi imortalizate figurile celebre pe plan mondial, sectiune dotata cu Trofeul International "Stefan Banica", premiu pe care-l va inmina chiar fiul regretatului actor, Stefan Banica Jr; colaj , funny foto – instantanee umoristice, obiecte de tot risul – obiect realizat, inventat, descoperit si care provoaca hazul; umor digital – orice forma de umor, pe computer.

Numarul lucrarilor care pot fi trimise este nelimitat. Marele premiu este in valoare de 3.000 USD, celelalte premii ale tuturor sectiunilor fiind cotate intre 200 si 500 USD. Din membrii juriului fac parte scriitorul Sorin Danciu si caricaturistul Cristian Topan, directorul fondator al acestui festival.

"Dictatorii risului" a debutat in 2001 cu "Dictatori si Dictaturi", editie ce s-a tinut in hala abandonata a combinatului SIDERCA din Calarasi in interiorul careia crescusera copacii, a urmat "Dictatorii terorismului", in 2002, al carui cistigator a fost un caricaturist rus, premiul primindu-l cu trei zile inaintea atentatului terorist dintr-un teatru moscovit, de asemenea s-au mai organizat "Dictatorii sexului",

"Dictatorii libertatii" si "Dictatorii riscului", toate editiile bucurindu-se de succes si de expozitii itinerante in mai multe capitale ale lumii.

Anul acesta, in cadrul evenimentului "Dictatorii fotbalului" se vor organiza manifestari culturale si la Bucuresti, in afara vernisajului de la Teatrul National: spectacol de umor stradal, cu actori ai Teatrului Masca si artisti internationali.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea