Social

#primarie #oradea #cheltuieli

Oradenii s-au trezit cu vistieria goala

Proiecte in valoare de 20 de milioane de euro au fost oprite in orasul de pe Cris, pentru ca la buget nu s-au incasat destui bani.

Noul primar al Oradiei, Ilie Bolojan, a renuntat la o serie de proiecte, dupa ce a constatat ca bugetul local este pe minus.

Vechea administratie a estimat ca Oradea va avea, pentru 2008, un buget in valoare de 670 de milioane de lei.

La cateva saptamani de la instalarea noului executiv, acesta s-a vazut nevoit sa opreasca mai multe proiecte si sa reduca personalul din primarie, dupa ce a constatat ca vistieria orasului este aproape goala.

Ca urmare, consilierii locali au votat ieri rectificarea negativa a bugetului local, o premiera pentru orasul de pe Cris. In urma rectificarii, aproape toate domeniile au de suferit.

Buget electoral

„Bugetul a fost redus cu circa 13% fata de cat era initial", a declarat directorul economic al Primariei Oradea, Eduard Florea. Acesta a spus ca rectificarea bugetara facuta de municipalitate a readus bugetul pe linia de plutire. „Veniturile incasate sunt mai mici decat cele prognozate. A fost facut un buget cu caracter electoral", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Reprezentantii municipalitatii au precizat ca s-a ajuns in aceasta situatie din cauza ca fosta administratie a supraestimat bugetul pe 2008 si s-a bazat pe venituri care urmau sa fie realizate in urma vanzarii unor terenuri.

Reduceri de 74 de milioane

In aceste conditii, cheltuielile pentru acest an au scazut cu circa 74 de milioane de lei, adica 20 de milioane de euro. Rectificarea a afectat lucrarile de amenajare a spatiilor verzi, dar si cele de extindere a cladirii primariei – la care s-a si renuntat. Nu se va achizitiona nici sistemul de vot electronic, iar sapte strazi nu vor mai fi reabilitate.

Totodata, Administratia Imobiliara Oradea va primi cu 14,3 milioane de lei mai putin pentru investitii. Scolile din Oradea vor primi cu 5 milioane de lei mai putin, in schimb municipalitatea a cerut Ministerului Educatiei sa preia o parte din cheltuieli. Investitiile in sanatate se reduc de la 6,4 milioane de lei la 3,9 milioane de lei. In plus, se opresc investitiile prevazute pentru Bazinul Olimpic si Sala Sporturilor.

Directorul economic a precizat ca spera ca, in curand, executivul sa vina in fata consilierilor locali cu o noua rectificare , de aceasta data pozitiva, daca va reusi sa vanda un teren, care a fost subevaluat de fosta adminstratie.

13% din cheltuieli

- este procentul cu care s-a redus bugetul Oradiei, dupa rectificare
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea