Social

#ora de vara 2021 #ora de vara # ora de vara efecte #trecere la ora de vara

Ora de vara 2021. In acest weekend dam ceasurile cu o ora inainte

Weekendul acesta trecem la ora de vara! Anual, in ultimul weekend din luna martie, se face trecerea la ora de vara. In acest weekend, in noaptea de 27 spre 28 martie, ora 3:00 va deveni ora 4:00.

Aceasta este cea mai scurta zi din an, masurand doar 23 de ore. Ora oficiala de vara este valabila intre ultima duminica din luna martie si ultima duminica din octombrie.

Schimbarea orei, fie ea de vara sau de iarna, are, de cele mai multe ori, repercusiuni asupra psihicului si sanatatii populatiei pana ce organismul se acomodeaza la noul interval orar.

Odata cu schimbarea orei oamenii se pot confrunta cu dereglari hormonale, scaderea vigilentei si oboseala accentuata.

Cand ar putea renunta Romania la schimbarea orei

Eliminarea trecerii la ora de vara a fost pusa in discutie in ultimii ani. Dupa un sondaj realizat in tot spatiul comunitar, in perioada 4 iulie-16 august 2018, si in care au fost primite 4,6 milioane de raspunsuri (84% dintre respondenti au fost in favoarea renuntarii la schimbarea orei de doua ori pe an) din toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, fiind cel mai mare numar de raspunsuri primite vreodata in cadrul unei consultari publice a Comisiei Europene, aceasta a propus in 2018 abolirea schimbarii sezoniere a orei.

Eurodeputatii au votat, la 26 martie 2019, renuntarea la schimbarea orei de doua ori pe an, incepand cu 2021. Fiecare stat membru urma sa decida pe ce ora va ramane - ora standard sau ora de vara. Tarile care decid sa mentina permanent ora de vara ar trebui sa efectueze ultima schimbare in acest sens in ultima duminica din martie a anului 2021. Cele care prefera sa ramana la ora standard isi vor schimba ora pentru ultima data in ultima duminica din octombrie 2021, potrivit www.europarl.europa.eu.

In situatia in care Comisia Europeana va observa ca deciziile privind ora pot afecta in mod semnificativ sau permanent functionarea in bune conditii a pietei unice, va putea introduce o propunere de amanare a intrarii in vigoare a directivei cu maximum 12 luni.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea