Social

#ora de iarna 2018 #trecerea la ora de iarna #schimbarea orei #ora de iarna

Ora de iarna 2018! Cand se schimba ora si cum te afecteaza acest lucru

In fiecare toamna, Romania trece la ora de iarna. Aceasta este oficial cea mai lunga zi din an, avand 25 de ore. In 2018, trecerea la ora de iarna se face in ultimul weekend din octobrie.

 

Astfel, ziua pe 28 octombrie, in noaptea de sambata spre duminica, ora 4:00 va deveni ora 3:00. Pentru urmatorii ani, trecerea la ora de vara si la ora de iarna se va face la urmatoarele date:

  • 2019 – 31 martie (ora de vara) – 27 octombrie (ora de iarna)
  • 2020 – 29 martie (ora de vara) – 25 octombrie (ora de iarna)

Mecanismul prin care se schimba ora, primavara si toamna, este folosit in peste 100 de tari din lumea intreaga. Romania a aderat la ora de vara in 1932.

Mai trecem la ora de iarna?

In Europa se discuta de cateva luni despre renuntarea la schimbarea orei. Mai mult, aproximativ 80% dintre respondentii unei consultari publice lansate de Comisia Europeana luna trecuta au declarat ca ar sustine renuntarea la ora de vara. Comisia a lansat consultarea ca parte a analizei sale asupra directivei UE privind ora de vara. Nu au fost oferite detalii, insa Comisia a precizat ca au participat 4,6 milioane de cetateni UE, scrie realitatea.net.

Comisarul European pentru Transport, Violeta Bulc, va informa comisarii in legatura cu rezultatele saptamana aceasta si va redacta un raport oficial inaintea consultarilor cu Parlamentul European si cu alte parti relevante, conform unui purtator de cuvant al Comisiei.

Dupa terminarea consultarii "vor exista doua posibilitati: fie nu se fac modificari, fie se renunta la schimbarea orei in intreaga Uniune", a explicat Comisia, potrivit realitatea.net.

Cum ne afecteaza trecerea la ora de iarna

Trecerea la ora de iarna poate provoca tulburari ale bioritmului, informeaza stirileprotv.ro. Perturbarile produse de trecerea la ora de iarna constau in tulburari ale somnului, schimbarea apetitului, schimbari de dispozitie, si probleme de concentrare.

Unele persoane acuza o oboseala puternica dupa schimbarea orei, insotita eventual de o senzatie de disconfort si chiar de dureri de cap. Simptomele vor trece in cateva zile sau in maximum cateva saptamani.

Pentru ca adaptarea le noua ora sa se faca rapid, specialistii recomanda ca sambata seara sa te duci la culcare cu o ora mai tariu. In acest fel ora de trezire va fi aceeasi. Mai mult, acestia sustin ca duminica nu trebuie sa lenevesti prea mult in pat deoarece seara vei adormi foarte tarziu.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea